TALIJANSKI ROBINSON CRUSOE (81) VEĆ 30 GODINA ŽIVI IDILU NA PUSTOM OTOKU: / Bio je sretan, ali njegova je priča naglo postala tužna

Morandi više od 30 godina živi na otoku, a sada mu vlasti prijete deložacijom jer otok žele pretvoriti u neku vrstu ekološki zaštićenog prostora

28.4.2021.
13:26
Facebook/Mauro Morandi
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mauro Morandi (81), poznatiji kao 'talijanski Robinson Crusoe', više od tri desetljeća živi na otoku Budelliju između Sardinije i Korzike. No, njegov idilični život uskoro bi mogao postati stvar prošlosti, i to zbog talijanske vlasti.

Na nenastanjenom Budelliju je završio sasvim slučajno, nakon što mu se 1989. pokvario katamaran. Kada je otkrio da će čuvar otoka uskoro u mirovinu, Morandi ga je odlučio naslijediti. Prodao je svoj brod i preuzeo ulogu čuvara.

Postao je jedini stanovnik otoka koji se brine o njegovom krhkom ekosustavu, a u ljetnim mjesecima vodič je turistima koji žele naučiti više o Budelliju.

Više od 30 godina pravio je puteljke i čistio smeće s plaža, no prijeti mu deložacija. Naime, sudskom presudom iz 2016. odlučeno je da otok pripada Nacionalnom parku Maddalenski arhipelag, a talijanske vlasti žele otok pretvoriti u neku vrstu ekološki zaštićenog prostora. Službenici parka tada su osporili Morandijevo pravo života na otoku, a njihovi neistomišljenici odmah su pokrenuli peticiju kao podršku čuvaru i skupili više od 10.000 potpisa.

Odustao od borbe

Iako se Mauro zakunuo kako nikad neće napustiti Budelli i nadao se da će na njemu umrijeti, nakon mjeseci i mjeseci prijetnji deložacijom odustao je od borbe protiv vlasti.

"Nakon 32 godine na otoku, žalosti me što moram otići. Rekli su mi da mi moraju srušiti kuću i ovoga puta su bili ozbiljni", izjavio je za The Guardian.

Naime, službenici tvrde kako Morandi nije imao dozvolu za nadogradnju kuće. Čuvar će se preseliti u mali stan na najvećem otoku arhipelaga La Maddaleni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nadam se da će netko drugi paziti Budelli kao što sam ja", zaključio je 81-godišnjak.

Mnogi Maurovi prijatelji izrazili su bijes na društvenim mrežama zbog poteza vlasti tvrdeći kako ne mogu zamisliti otok bez njega.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali