'JE LI OVO NEKI MUTANT?' / Stvorenje bizarnog izgleda pronađeno mrtvo u moru: Ljudi ne mogu doći k sebi, pa pogledajte na što sliči!

Ostali su začuđeni kada su iz mora izvadili jezivo biće nalik morskom psu, a koje ih je podsjećalo na svinju. Ovaj 'mutant' zapravo je iznimno rijedak morski pas prasac. U Jadranu se vrlo rijetko može uočiti u moru te je strogo zaštićen

16.9.2021.
8:48
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U moru blizu luke Darsena Medicea u gradu Portoferraiou na talijanskom otoku Elbi mornari su uočili jezivo biće koje ih je doslovno preplašilo. Kad su ga izvadili na kopno, i dalje nisu mogli doći k sebi od šoka - pred njima je bilo nešto nalik morskom psu, ali je imalo lice koje ih je podsjećalo na svinju.

Iako su zabezeknuti mornari prvo mislili da gledaju u neku bizarnu vrrstu mutanta, životinja je vrlo brzo identificirana kao veoma rijedak morski pas prasac (Angular roughshark - Oxynotus centrina), objavio je Live Science.

Radi se o vrsti koja se rijetko primjećuje i na IUCN-ovom "crvenom popisu" navedena je kao ugrožena. Fotografije spomenutog morskog psa postale su pravi hit na društvenim mrežama, a Yuri Tiberto iz Elba akvarijuma izjavio je za lokalne medije da, iako vrlo rijetko, ipak nije nemoguće vidjeti morskog psa prasca na lokalnoj razini.

Vrsta je ugrožena

"Zovu ga i svinjskom ribom jer ispušta zvukove, nešto poput roktanja, kad se izvuče na kopno... U moru toskanskog arhipelaga, koji ima tako bogatu bioraznolikost, nije rijetkost pronaći ovo biće. Mogu sa sigurnošću reći da često dobivam izvještaje o svinjskim ribama koje su završile u lokalnim ribarskim mrežama. Neko vrijeme sam pokušavao zadržati jednu ovdje u akvariju, ali ubrzo sam odustao jer sam vidio da je to vrsta koja se jednostavno ne prilagođava zatočeništvu", izjavio je Yuri.

Prepoznati ga se može po širokoj, spljoštenoj glavi i debeloj, tupoj njušci, a naraste do 150 centimetara dužine. Ova vrsta morskog psa živi u istočnom Atlantskom oceanu i Sredozemlju na dubinama od 100 do 700 metara, a sve je češće i gost u Jadranu, gdje je strogo zaštićen.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali