STAVLJATE LI PAPIR NA DASKU U JAVNOM / WC-u? Tako samo pogoršavate stvari i za to postoji zbilja odvratan razlog

Image
Foto: Getty

Svaki put kada dasku obložite WC papirom, zapravo se izlažete još većem broju bakterija

4.11.2018.
21:30
Getty
VOYO logo

Korištenje javnog toaleta nikomu nije ugodno iskustvo, ali sila Boga ne moli. Higijenski osviješteni ljudi znaju obložiti dasku WC papirom kako bi to prljavo iskustvo barem malo ublažili. E, pa ispostavilo se da je to jako loša ideja i da ste tako još više izloženi bakterijama.

Image
Foto: Giphy

Sigurno vas zanima zašto

Daske za WC zapravo su dizajnirane tako da odbijaju bakterije jer njihov oblik i glatka površina otežavaju njihovo razmnožavanje. "Površina WC daske čišća je nego sudoperi većine ljudi", izjavio je profesor mikrobiologije i patologije Philip Tierno za Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako vrste bakterija koje se nalaze na WC školjkama ugibaju relativno brzo. S druge strane, toaletni papir ima hrapavu teksturu i dizajniran je da upija, zbog čega je idealan materijal za privlačenje bakterija.

Image
Foto: Getty

Unrecognisable woman with diarrhea in toilet with paper roll in hand

Najpametnije rješenje

Studije su pokazale da se svakim puštanje vode oslobađaju fekalne bakterije u zrak. Prilično je moguće da neke od njih slete na rolu papira pokraj školjke. Kod kuće to možete izbjeći tako da spustite poklopac prije puštanja vode, ali javni zahodi ponekad nemaju tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, odvratno je i pomisliti da, svaki put kada dasku obložite WC papirom, zapravo se izlažete još većem broju bakterija. Stoga je najpametnije i najbolje rješenje jednostavno lebdjeti iznad školjke. Nakon što operete ruke nakon nužde, poželjno je uzeti komad papira kada se uhvatite za kvaku na vratima.

Image
Foto: Giphy
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo