Dobra daska za rezanje važan je dio kuhinje. Ona održava vaše noževe oštrima i čini pripremu hrane učinkovitijom. Ali što je još važnije, kvalitetna daska za rezanje ključni je dio sigurnosti hrane. Loša daska za rezanje može imati bakterije ili plijesan. No, koje drvo za dasku za rezanje je najbolje?
Najbolje drvo za daske za rezanje je javor, orah i trešnja. Drugoplasirani su tikovina i bagrem. Kada odabirete drvo za dasku za rezanje, prvi kriterij je otrovnost. Zadnje što kuhar želi u svojoj kuhinji je nešto što bi moglo nekome naškoditi. Zato je prioritet broj jedan pri odabiru drva za daske za rezanje da su sigurni i neotrovni. Kada je riječ o drvenim predmetima poput dasaka za rezanje, dobro je pravilo pitati imaju li stabla s kojih potječu jestive plodove. Voćke i orašasti plodovi poput oraha, trešnje i bukve dobar su izbor, zajedno s javorom koji daje sirup.
Još jedan kriterij za odabir drva za dasku za rezanje je tvrdoća. Mjerenje tvrdoće provodi se kroz jankinu ljestvicu tvrdoće. Ovo označava kolika je sila potrebna da se čelična kugla probije do pola uzorka drva. Što je veća sila, to je vrsta drva tvrđa i otpornija na udubljenja i habanje. Što je drvo tvrđe, proizvod će biti otporniji. To može biti u redu za vaš kuhinjski pod, ali za vašu dasku za rezanje može biti problem. Ako je drvo pretvrdo, to će rezultirati većim trošenjem i habanjem noževa koje koristite na tom drvu. Stoga je najbolje drvo za dasku za rezanje orah. Orah je savršene tvrdoće i nije otrovan, što znači da neće biti štetan za vaše zdravlje te vam neće otupiti noževe.