Dentalna higijena / Kako pravilno oprati četkicu za zube? Kada zamijeniti četkicu za zube?

Image
Foto: Pixabay

Četkicu za zube treba redovito i pravilno održavati. Kako oprati četkicu za zube?

30.11.2021.
13:29
Pixabay
Play logo

Iako se ne vjeruje da klice na četkici za zube mogu izravno uzrokovati zdravstvene probleme, za održavanje pravilne oralne higijene važno je pravilno čuvati četkicu, znati kada je zamijeniti i kako oprati četkicu za zube.

Također, važno je spriječiti dolazak klica i bakterija na četkicu. Iznimno je važno prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi prije nego što dodirnete četkicu za zube. Vaše su ruke glavni prijenosnik bakterija i virusa, pa će pranje ruku prije i nakon četkanja pomoći zaustaviti širenje klica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebali biste temeljito isprati četkicu za zube vodom iz slavine nakon svake upotrebe kako biste uklonili sve preostale čestice hrane, paste za zube i ostatke plaka. Nakon ispiranja, spremite je i ostavite da se osuši na zraku. Bakterije koje žive na vašoj četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kisika, pa će sušenje na zraku ubiti većinu bakterija.

Play logo

No, kako temeljito oprati četkicu za zube? Nakon četkanja dobro isperite četkicu u vodi. Stavite malo antiseptičke vodice za ispiranje usta ili 3% vodikovog peroksida u malu šalicu, dovoljno da pokrije četkicu za zube. Potopite oko 15 minuta te izvadite. Prije ponovne upotrebe četkicu za zube temeljito isperite vodom.

Unatoč redovitom pranju četkice za zube treba i redovito mijenjati, barem svakih šest do osam tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo