Mlada ženka medveda provela je nekoliko mjeseci života s ljudima i toliko se pripitomila i naviknula na njih da se ponašala poput psa - igrala se s radnicima i pratila ih do njihove rudarske baze

Na otoku Bolševik, iz ruske otočne skupine smještene u Arktičkom oceanu, pronađen je mladi polarni medvjed. Pronašli su ga rudari zlata, a stručnjaci iz Krasnojarska koji se o njemu brinu, kažu da su znali da je majka mladunčeta umrla i da se to dogodilo par mjeseci prije nego je mladunče otkrilo bazu s ljudima jer ga je privukao miris hrane.

Kako javlja Siberian Times, radnici su mladunčetu spasili život jer ono nije imalo šanse za preživljavanje. Andrey Gorban šef zoološkog vrta " Royev Ruche" u Krasnojarsku, odigrao je ključnu ulogu u spašavanju ženskog mladunca polarnog medvjeda.

"Bilo to ispravno ili ne, rudari su nahranili ugroženu životinju i skroz je pripitomili", govori direktor zoološkog.

Medvjed se ponaša poput psa

Mlada ženka medveda provela je nekoliko mjeseci života s ljudima i toliko se pripitomila i naviknula na njih da se ponašala poput psa - igrala se s radnicima i pratila ih do njihove rudarske baze. Fotografije i snimke snimljene u rudarskoj bazi pokazuju bijelog medveda dok se penje i spušta drvenim ljestvama. Isto tako, moglo se vidjeti kako medvjed "grli" jednog rudara.

Ubrzo su rudari shvatili da je samo pitanje vremena kada će slatko mladunče izrazi u 200 kilograma teškog grabežljivca pa su odlučili potražiti savjet kako pomoći životinji. Šef ZOO-a kaže da su radnici stupili s njima u kontakt kada su se domogli veze jer u bazi je nema.

Rekli su da odlaze na kopno dok mladunče medvjeda ostaje samo. "Jedina nada bila nam je odlagalište otpada koje su ostavili iza sebe pa je postojala šansa da se mladunče tjednima može s njega hraniti", kazao je Gorban.

Prije nekoliko tjedana tim Gorbanovog zoološkog vrta njegovao je odraslog polarnog medvjeda koji je iznenada izronio usred Norilska, ruske prijestolnice bakra i nikla, na sjeveru regije Krasnojarsk. Svaka odluka o polarnim medvjedima u Rusiji mora biti dogovorena s dužnosnicima.

Tako je odlučeno da mladunče neće preživjeti samo u divljini pa je uz pomoć medvjed ulovljen i sada se s Aktika prebacuje u Moskvu. U moskovskom zoološkom vrtu ima dovoljno prostora da mladi medvjed ostane u karanteni idućih nekoliko mjeseci.

Zoološki nema iskustva s vraćanjem polarnih medvjeda u divljinu nakon što su dugo vremena proveli s ljudima pa je idući korak pronalazak najboljeg parka u kojem bi polarna životinja nastavila živjeti, piše Siberian Times.