SIMBOLIKA BROJA TRI / Zašto se Srbi ljube triput? Ima veze sa kršćanstvom, ali i nacionalnom časti; Objasnili su i tri prsta

Osim karakterističnog ljubljenja prilikom pozdrava, Srbi se pozdravljaju i podižući tri prsta prema nebu

10.7.2021.
13:24
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tijekom posljednjih desetljeća dvadesetog stoljeća u Srbiji je zaživjelo ljubljenje tri puta kao znak pozdrava. Iz kršćanske perspektive, osnovno razumijevanje tog pozdrava predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva - svaki poljubac posvećuje se jednoj osobi; Ocu, Sinu i Duhu Svetom, prenosi Kurir.rs.

No, osim kršćanskog objašnjenja, postoji i ono možda manje poznato, koje nosi poruku i zavjete nacionalne časti.

"Kad se dugo nisu vidjeli, Srbi se ljube tri puta. Taj treći poljubac u obraz je najznačajniji. Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti i u ime časti. U većini naroda obraz se smatra središtem dijela, a za Srbe je posebno karakterističan tako da ima posebno značenje i značenje.

Prvi poljubac: u ime života slavi vrijednosti života, živjeti život dostojnog časnog čovjeka. Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima i slavnim precima. Treći poljubac: U ime časti, u kršćanskom duhu, poručuje da živi u časti kršćanskih vrlina".

Tri prsta predstavljaju križ

Osim karakterističnog ljubljenja prilikom pozdrava, Srbi se pozdravljaju i podižući tri prsta prema nebu. Takav pozdrav svoje korijene vuče iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka, no sigurno je da se pojavio i nekoliko stoljeća ranije.

Taj se pozdrav, piše Kurir, koristi u svečanim trenucima i prilikama, a evo i njegove simbolike, također u velikoj mjeri određeno kršćanstvom.

Tri prsta tako simbolično predstavljaju križ, što je ujedno i pozdrav Presvetom Trojstvu. Srbi prilikom križanja koriste palac, kažiprst i srednji prst, a kad se oni spoje predstavljaju jedinstvo Svetog Trojstva.

Iako su se i Srbi tijekom susreta ljubili dvaput, kao i većina naroda, vraćajući se pravoslavlju i religiji ubrzo su tri poljupca utisnuli kao tradicionalan način pozdrava, ali i dio svog identiteta.

Tijekom susreta s brojnim političarima, mediji pomno prate koliko je puta gost poljubio domaćine, stoga srpskim medijima svakako nije promaknulo kada je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju gospodarskog summita 2015. godine bila pomalo nespremna za taj jedan dodatan poljubac od tadašnjeg predsjednik Srbije Tomislava Nikolića.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen