Play ponuda

Za bebu je dobro da bude izložena prljavštini, a evo i zašto

shimmer fallback

Djeca koja su već u najranijoj dobi bila izložena mikrobima, prljavštini i bakterijama u manjoj su opasnosti da obole od astme ili alergija.

11.6.2014.
15:39
Play ponuda

Kod djece koja odrastaju na selu zabilježen je manji broj oboljelih od astme i alergija. Stoga su a znanstvenici istražili ima li to veze s njihovom većom izloženošću alergenima i mikroorganizmima iz tla.

Stručnjaci su utvrdili da djeca koja odrastaju u gradu, a koja su izložena alergenima žohara i miševa češće obolijevaju od astme. Međutim, bebe koje su im bile izložene do navršene prve godine života su razvile imunitet na te alergene.

Znanstvenici su prikupili podatke o 467 djece i 104 kućanstva. Utvrdili su kako izloženost alergenima tijekom prve godine života rezultira manjom mogućnošću razvoja astme i alergije u odnosu na djecu koja im nisu bila izložena odmah po rođenju.

'Istraživanje je pokazalo da vrijeme početne izloženosti alergenima može biti kritično', kaže Robert Wood, voditelj studije.'To nam govori da se naš imunološki sustav oblikuje već tijekom prve godine života, ali i da neke bakterije i alergeni igraju važnu ulogu u stimuliranju i poticanju razvoja imunološkog sustava da reagira na određeni način'.

Naglasio je kako rezultate ovog istraživanja smatra iznimno važnima jer je astma najučestalija kronična bolest kod djece, a znanstvenici i liječnici pokušavaju otkriti načine kojima kojima se to promijenilo.

Play ponuda
Play ponuda