Visok tlak u trudnoći: Koje su vrste, simptomi i kako ga liječiti

Od samog početka trudnoće neophodna je redovita kontrola kod ginekologa jer se samo na taj način prijevremeno može otkriti neki zdravstveni problem

29.7.2016.
15:06
Flickr

Povišeni krvni tlak, odnosno hipertenzija, jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje buduće majke. Trudnoćom uzrokovana hipertenzija dijeli se u tri kategorije: hipertenzija, preeklampsija i eklampsija.

Vrste visokog krvnog tlaka

Hipertenzija u trudnoći podrazumijeva krvni tlak 140/90 mm Hg ili viši, ili ako je gornji tlak za 30 mm, a donji za 15 mm Hg viši od uobičajenih vrijednosti, u dva mjerenja s razmakom od šest ili više sati.

Preeklampsija, osim povišenog krvnog tlaka, podrazumijeva postojanje pozitivnog nalaza bjelančevina u urinu trudnice i/ili djeteta najčešće na nogama, koji povremeno mogu biti vrlo izraženi i generalizirani.

Eklampsija, uz hipertenziju, podrazumijeva i pojavu toničko-kloničkih grčeva koji zahvaćaju cijelo tijelo, a praćeni su gubitkom svijesti i prekidom disanja, tzv. konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu.

Dakle, hipertenzivna bolest u trudnoći varira od blago povišenog krvnog tlaka, pa do eklampsije koja je opasna po život majke i djeteta.

Ovakvo stanje može dovesti do suženja krvnih žila posteljice, što dalje vodi do smanjene razmjene krvi između majke i ploda. Kao posljedica nedostatka kisika i neophodnih tvari može se javiti zastoj u razvoju ploda, što je svakako ozbiljan i zabrinjavajući problem.

Još jedna od potencijalnih posljedica je prijevremeno odvajanje posteljice koja je izvor života za bebu. Zahvaljujući njoj, plod diše, hrani se i razvija, pa je svaka promjena na posteljici direktno povezana s poremećajem u njegovom razvoju.

Povećanom riziku od pojave hipertenzije u trudnoći izložene su žene koje:

1. Inače boluju od povišenog krvnog tlaka

2. U užoj obitelji imaju oboljele od hipertenzije

3. Imaju problema sa štitnjačom, bubrezima, dijabetesom, hormonskim poremećajima.

4. Imaju višak kilograma

5. Nastavljaju se baviti teškim fizičkim radom i nedovoljno spavaju

6. Puše, piju alkoholna pića i više od dvije šalice kave na dan

7. Žive u lošem obiteljskom okruženju

Kako prepoznati simptome?

Znakovi koji upozoravaju na visok krvni tlak lako se prepoznaju: vrtoglavica, malaksalost, zujanje u ušima, mučnina, povraćanje, crvenilo kože lica i grudi, pojava točkica ispred očiju.

Važno je da se prije početka terapije otkrije pravi uzrok hipertenzije kako bi liječenje moglo biti efikasno i zato bi bilo najbolje da se trudnica koja ima problema sa visokim krvnim tlakom odmah hospitalizira.

Postoje slučajevi kada je hipertenzija uzrokovana čimbenicima kao što su fizički napor, umor, stres ili strah. Često se događa da trudnica čekajući da dođe na red kod liječnika, osjeti strah uslijed neizvjesnosti od očekivanih rezultata, a to itekako može utjecati na povećanje tlaka.

Iz tog razloga, liječnik ne bi trebao postavljati dijagnozu hipertenzije odmah nakon prvog mjerenja krvnog tlaka. Potrebno je ponoviti postupak poslije pola sata, a zatim usporediti rezultate. Ako je tlak i tada visok, treba ponoviti mjerenje još jednom, nekoliko sati kasnije. Ukoliko su sve dobivene vrijednosti povišene, postoji osnovana sumnja da trudnica boluje od hipertenzije.

Kako ga liječiti?

Liječenje hipertenzije u trudnoći vrlo je specifično jer se ne mogu primijeniti svi raspoloživi antihipertenzivni lijekovi, s obzirom da većina njih štetno djeluju na plod. Zbog toga mnogi liječnici ističu da je porođaj najbolja terapija protiv visokog krvnog tlaka. Srećom, priroda se pobrinula da bebe čije majke pate od hipertenzije tijekom trudnoće imaju zrelija pluća od ostalih beba. To im omogućava da, iako su sitne, dobro podnose zahtjeve koje pred njih stavlja unutrašnji svijet.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali