Play ponuda

UČITE DA BI VAM DJECA BILA ZDRAVA! / Ako se pitate kakve veze ima vaša stručna sprema, pročitajte ovo

Image
Foto: Getty

Zdravlje djece uvelike je povezano s razinom obrazovanja njihovih roditelja, pokazala je nova njemačka studija

18.9.2018.
9:58
Getty
Play ponuda

Nije potreban doktorat da bi se bio dobar roditelj. Ipak, obrazovanje u tome može imati puno veći utjecaj nego što mislimo. Istraživanje je pokazalo da zdravija djeca imaju obrazovanije roditelje. Djeci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lijekovi i ona češće idu u bolnicu od djece čiju su roditelji visoko obrazovani, pokazuje to istraživanje o djeci i adolescentima što ga je provela njemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje, DAK-Gesundheit.

Image
ZDRAVLJE DJETETA MOŽETE PREDVIDJETI OVISNO O TOME KOME SLIČI: /

Studija pokazala je li bolje biti mamina ili tatina kopija

Image
ZDRAVLJE DJETETA MOŽETE PREDVIDJETI OVISNO O TOME KOME SLIČI: /

Studija pokazala je li bolje biti mamina ili tatina kopija

shimmer fallback
shimmer fallback

Način života igra ulogu

Jaz je posebno bio istaknut kod kvarenja zubi i pretilosti, koji su zabilježeni triput više kod djece s manje obrazovanim roditeljima. Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja. Stupanj obrazovanja roditelja ima veći učinak nego što se to očekivalo, rekao je čelnik DAK-Gesundheita Andreas Storm koji je sugerirao da je bolest djece često povezana s načinom života njihovih roditelja.

Wolfgang Greiner, profesor zdravstvene ekonomije na sveučilištu Bielefeld i jedan od autora izvješća, rekao je kako bi za zdravlje djece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda. Istraživanje se temelji na podacima gotovo 590.000 djece i oko 430.000 roditelja kojima DAK pruža osiguranje.

Play ponuda
Play ponuda