Play ponuda

ŠTO NAPRAVITI KAD VAM BEBA IZGUBI SVIJEST? / Nemojte je tresti niti pljuskati, evo što se događa

Image
Foto: thinkstock, jjustas

Premda je šokantno vidjeti da dijete izgubi svijest zbog intenzivnog plača, takve su epizode najčešće potpuno bezopasne, kažu liječnici

2.4.2019.
11:08
thinkstock, jjustas
Play ponuda

Poznate i kao nenamjerno zadržavanje daha, takve situacije obično traju manje od minute i posljedica su grčevitog plača djeteta zbog boli, ljutnje ili straha. Grčeviti plač može zatvoriti dječje glasnice i tako spriječiti da zrak ulazi u pluća, što često završi tako da dijete poplavi, posebno njegove usnice.

Ono tada može izgubiti i svijest, no to je obrambena reakcija organizma kako bi opustio zgrčene mišiće i ponovo uspostavio disanje.

Svakako posjetiti liječnika

Takve epizode obično potpuno prestanu do pete godine djetetova života. Događaju se kod svakog dvadesetog djeteta, objavila je britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Roditeljima se savjetuje da ne tresu niti pljuskaju dijete u nastojanju da mu na taj način vrate svijest. Kada ono prvi put izgubi svijest, savjet je da se odvede liječniku kako bi se isključila mogućnost da je u pozadini neka ozbiljna bolest, poput epilepsije.

Play ponuda
Play ponuda