Play ponuda

Sedam stvari o odgoju blizanaca

shimmer fallback

Mnogi roditelji možda nisu svjesni što ih sve čeka kad odnose blizance iz rodilišta. Ključna stvar za njihovo odgajanje je dobra organizacija i priprema.

10.8.2010.
14:13
Play ponuda

Blizanci znače i dvostruku radost i dvostruko posla - barem na početku. Za roditelje je stoga ključna priprema. I ne brinite se pretjerano niste jedini - gotovo svaka treća na 100 trudnoća na svijet donese blizance. A zbog umjetne oplodnje rađanje blizanaca je češće nego ranije.

Pogledajte barem sedam činjenica koje će vam pomoći u odgajanju blizanaca:

arti-2009101603780061. Vi odredite raspored - u suprotnom se pozdravite s odmorom. I jedna beba je dovoljna briga, no kad imate blizance nužno je održati raspored. Obje bebe se trebaju naviknuti na isti raspored hranjenja i spavanja. Ako to i ne bude tako na početku s vremenom će se prilagoditi.

2. Obje bebe možete dojiti istovremeno! Dojite li blizance možete to činiti istovremeno, no treba vam dobra koordinacija i strpljenje.

3. Jedna kolijevka je sasvim dobra, na početku. Novorođeni blizanci na početku mogu dijeliti istu kolijevku. Ukoliko spavaju bolje ako je onaj drugi pokraj njih, možete ih zadržati u istoj kolijevci dok ih ne prebacite u prve dječje krevetiće. Mnogi roditelji razdvoje ih ako su nemirni i bude jedan drugoga.

No dok je jedna kolijevka sasvim u redu sjedalice u autu moraju biti zasebne.

4. Novorođeni blizanci vjerojatnije imaju respiratorne probleme. Novorođeni blizanci češće se rađaju s manjom tjelesnom težinom i ranije nego bi trebali. Nedonoščad je sklonija respiratornim problemima jer im pluća nisu razvijena kao kod beba koje se rode u terminu.

5. Novorođeni blizanci dijele sve - uključujući i mikrobe Češće nego druga braća i sestre blizanci dijele svoje bolesti. Ako se jedan odmah nakon rođenja razboli od zarazne bolesti dobro je razdvojiti ih.

6. Blizanci mogu biti slični, no oni su i različiti Potaknite razlike između blizanaca i nikada ih ne uspoređujte. Svako dijete ima svoje jače i slabije strane, tako je i s njima. Potičući različite sklonosti koje imaju smanjit ćete i natjecateljski duh koji bi se mogao pojaviti. Naučite ih da budu samostalni i ne ovise toliko o onom drugom.

7. S vremenom odgoj blizanaca postaje sve lakši i lakši Mali blizanci uvijek imaju jedan drugoga za igru i nakon druge godine spavaju bolje nego samo jedna beba.

Prethodni članci:

arti-200910160378006 arti-200910120563006

Play ponuda
Play ponuda