Play ponuda

PSIHOLOGINJA OTKRILA ZAŠTO NIJE DOBRO LJUBITI DJECU U USTA: / Ako želite iskazati bliskost, to možda i nije najbolji način...

Image
Foto: Instagram/Khloe Kardashian

Stručnjaci upozoravaju kako poljubac u usta nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi

31.12.2020.
8:27
Instagram/Khloe Kardashian
Play ponuda

Prije nekoliko godina Victoria i David Beckham na Instagramu su objavili nekoliko fotografija na kojima ljube svoju kćer Harper u usta. To je izazvali žustru raspravu u komentarima jer mnogi misle da je to neprimjeren način izražavanja roditeljske ljubavi.

Stručnjaci često ističu kako se djeca u obiteljskom okruženju moraju osjećati voljeno i sigurno, no poljubac u usta od strane roditelja nije najbolji način da se to postigne.

Psihologinja Charlotte Reznick za BrightSide objasnila je zašto ljubljenje djeteta u usta nije dobra ideja.

Nejasne osobne granice

Usne i usta predstavljaju djetetove osobne granice. Kada poljubite dijete u usta, pokazujete mu da su granice njihova tijela otvorene i da drugi bez problema mogu ući u njihov osobni prostor.

Ovo uključuje i čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno škakljanje. Dakle, invazivni roditelji mogu povećati rizik da njihovo dijete razvije 'sindrom žrtve' svojom nesposobnošću da upravlja vlastitim granicama i da drugima kaže 'ne'.

Nije higijenski

Liječnici, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi mnoštvo bakterija koje možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti djeci i naškoditi im. Budući da dijete ima slabiji imunološki sustav, pljuvačkom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, objasnila je Reznick.

Dijete može početi ljubiti druge ljude u usta

Dijete se može ponašati van kruga obitelji onako kako se ponaša kod kuće, ljubeći drugu djecu ili odrasle u usta kako bi izrazilo svoju naklonost.

Psihologinja ističe da djeca usvajaju ponašanja oponašanjem te da bi zbog toga mogli pokušati ponoviti istu stvar s drugima, ne shvaćajući intimne implikacije takvog poljupca.

Stručnjaci stoga preporučuju ljubljenje djeteta u obraz ili čelo.

Play ponuda
Play ponuda