Play ponuda

PRIJE PROMJENE PELENE, SINU OBJASNI ŠTO ĆE NAPRAVITI: / Mama opisala svoju metodu u tri koraka

Image

'Ispočetka sam mislila da je ovo čudno, ali onda sam se sjetila da sam isto to radila', jedan je od komentara

25.4.2021.
9:39
Play ponuda

Mijenjanje pelena nikada nije lako, osobito novopečenim roditeljima, a Alissa iz američkog Chicaga na Tik Toku je objavila video s korisnim savjetima kako to olakšati. Ovoga puta nije se usredotočila na praktične probleme mijenjanja pelena, od osipa do brisanja, nego je istaknula drugi važan moment – kako učiniti da se beba osjeća kao netko tko sudjeluje u procesu umjesto da pasivno promatra kako netko drugi radi s njenim tijelom što je volja.

„Okej, skidam ti hlače, okej?“, govori svojoj bebi i objašnjava. „Naravno da bebe ne mogu davati suglasnost da im se promijeni pelena, a mijenjanje se mora odraditi pa komuniciram sa sinom i objašnjavam mu što radim da se barem osjeća kao dio procesa“.

Treba uključiti dijete

Iako je glavni cilj uključiti dijete u promjenu pelena, i iskoristiti to vrijeme za komunikaciju sa svojom bebom, Alissa ističe i dugoročniju dobrobit takve interakcije. „Želim postaviti temelje za shvaćanje kako samostalno odlučuje o svom tijelu“, kaže majka koja na kraju pohvali svoju bebu.

Na videu je i pobrojala ključne točke svoje metode:

  • Objasnite bebi što činite
  • Komunicirajte s njima pjesmom, razgovorim i pitanjima
  • Ako se protive ili opiru: a) Objasnite im zašto morate promijeniti pelenu, i kako je to nešto što se mora odraditi. b) Ponudite im strukturirani izbor – npr. hoće li promijeniti pelenu sada ili za minutu. Tako se osjećaju sigurnije i samostalnije.

Video je prikupio više od 110.000 tisuća pregleda.

„Mislim da se ovakve male stvari često zanemaruju, a ključne su buduće stavove“, „Ispočetka sam mislila da je ovo čudno, ali onda sam se sjetila da sam isto to radila s mojim starijim sustanarima da se ne osjećaju čudno“, samo su neki od komentara.

Play ponuda
Play ponuda