Play ponuda

Djevojčice sve ranije tjelesno sazrijevaju, a to nosi svoje rizike

shimmer fallback

Djevojčice sve ranije ulaze u pubertet. Razlog je vjerojatno sve veća stopa pretilosti među djecom.

7.11.2013.
11:07
Play ponuda

Američko istraživanje pokazalo je da se kod bijelih djevojčica grudi u prosjeku počinju razvijati s devet i pol godina, što je nekoliko mjeseci ranije nego 1990-ih.

Istraživanje je obuhvatilo 1.200 američkih djevojčica koje su ušle u istraživanje kad su imale između šest i osam godina. Kod svakog pregleda mjeren im je i opseg grudi.

Pokazalo se da djevojčice crne rase u prosjeku prve znakove razvoja grudi pokazuju s osam godina i 10 mjeseci, a bijele s devet godina i osam mjeseci, koje u odnosu na 1997. godinu ulaze četiri mjeseca ranije u pubertet.

Djevojčice s više kilograma imaju tendenciju ranijeg razvoja grudi.

Dr. Frank Biro i njegovi kolege s Cincinnati Children's Hospital Medical Centrea napisali su u listu Paediatrics da je sve veća stopa pretilosti vjerojatno glavni uzročnik koji stoji iza sve ranijeg razvoja grudi.

Postoje brojne teorije zašto je pretilost povezana s ranijom ulaskom u pubertet. Jedna govori da prehrana dovodi do kaosa s unutarnjim satom, što pak mijenja ravnotežu hormona u tijelu. Druga tvrdi da višak masnog tkiva potiče tijelo na proizvodnju hormona koji uzrokuju početak puberteta.

Međutim, danski znanstvenik dr. Anders Juul smatra da pretilost ne uzrokuje raniji razvoj grudi. Vjeruje da veću ulogu u ranijem sazrijevanju igraju razina tjelovježbe i zagađenje okoliša.

Mogući rizici ranijeg sazrijevanja

Znanstvenici se slažu da sazrijevanje u mlađoj životnoj dobi za neke djevojke može imati dugoročne rizike.

Primjerice, one koje ranije uđu u pubertet, imaju veći rizik od razvoja raka dojke i drugih vrsta raka, jer tijelo provede više godina proizvodeći estrogen, a ujedno je i duže pod njegovim utjecajem.

Također, ranije ulaze u seksualne odnose te počnu koristiti droge i alkohol, a imaju i veću vjerojatnost postati depresivne ili razviti nisko samopoštovanje.

'Imate 10-godišnjakinju koja izgleda kao 14-godišnjakinja. S djecom komuniciramo na osnovi toga kako izgledaju. Djeca s drugima komuniciraju na isti način', kaže dr. Biro.

Roditelji djece koja ranije uđu u pubertet trebali bi ih pobliže pratiti, a to znači i ranije pričati o seksu', savjetuje za Reuters Health.

Play ponuda
Play ponuda