Play ponuda

POBAČAJ NIJE USPIO, A NAKON PAR MJESECI USLIJEDIO JE HOROR: / 'Rodila sam živu bebu - koja je umrla 10 sati kasnije'

Image
Foto: thinkstock/Ilustracija, KatarzynaBialasiewicz

Govorili su mi da neće preživjeti ni do kraja termina; kasnije su mi govorili da će tableta prekinuti trudnoću i rad srca, no kada je otac primio, srce mu je kucalo...

10.5.2021.
21:40
thinkstock/Ilustracija, KatarzynaBialasiewicz
Play ponuda

Loran Denison (27) bila je trudna sa svojim četvrtim djetetom. No u 15. tjednu trudnoće, test je pokazao da beba ima Edwardsov sindrom, rijetko, ali vrlo ozbiljno stanje. Velika većina beba s Edwardsovim sindromom ne preživi do kraja termina, ili umire nedugo nakon rođenja.

“Rekli su mi da ima tipični Edwardsov sindrom pa će umrijeti prije ili neposredno nakon rođenja.“, rekla je za Sun. Nakon što im je rečeno da beba neće preživjeti, nakon mučnog razmišljanja, Loran i partner Scott Watson (35) odlučili su se na medicinski uvjetovani pobačaj,

Tabletu za zaustavljanje trudnoće uzela je 6. travnja, a 8. travnja vratila se u Odjel za žene i novorođenčad u Općoj bolnici Burnley. "Već smo se oprostili od bebe, jer sam uzela tabletu za prekid trudnoće još šestog“, prisjeća se odlasna na inducirani porođaj.

No, na zaprepaštenje svojih roditelja, Lorana i Scotta te liječnika, mali Kiyo Bleu Watson rođen je živ 9. travnja u 15.50 sati, težak 150 g,

'Morala sam gledati kako mu se otkucaji usporavaju'

"Mislila sam da sam mučan dio priče odradila kada sam prelomila da pobacim, no ovo je bilo deset puta gore“, rekla je o mučnim satima koji su uslijedili.

“Nitko od liječnika nije mislio da će se roditi živ. Kad ga je moj partner primio nakon porođaja , rekao je 'srce mu kuca', a oni su rekli 'nema šanse'“, kaže i nastavlja:

„Govorili su da će mu srce stati u sljedećih pola sata, a ja sam neprestano zvonila i govorila da je još uvijek živ. Pitala sam ih hoće li ga jednostavno ostaviti da umre. Rekli su 'da'“, opisuje mučne sate.

“Morala sam gledati kako mu se otkucaji srca usporavaju i kako ga život napušta“., neutješna je.

'Samo želim da druge žene znaju'

“Samo želiš održati svoju djecu na životu. Bilo je to poput mučenja. Drago mi je da sam imala malo vremena s njim, ali to je otežalo situaciju“, zaključuje. U vrijeme dok je bio živ, bebu su i krstili. Ističe kako nikoga ne želi nagovarati niti odgovarati od izbora kojeg smatraju ispravnim, ali želi upozoriti na opasnosti.

“Samo želim da druge mame znaju u slučaju da im se to dogodi. Kad sam uzela prvu tabletu 6. travnja, rekli su da će zaustaviti trudnoću, otkucaje srca, sve, pa smo očekivali da neće biti živ kad se rodio. Nisu provjerili otkucaje srca prije nego što su potaknuli porod, a voljela bih da jesu“, opisuje.

"Nemam riječi koliko je bilo grozno.", očajna je majka.

Višak kromosoma zbog kojeg ne prežive

Edwardsov sindrom rijetko je stanje i većina beba s njim ne preživi do kraja termina ili umire nekoliko sati nakon rođenja, jer imaju dodatni kromosom, broj 18. Od rijetkih koje se rode žive samo njih 13 od 100 beba žive do svog prvog rođendana.

Edwardsov sindrom može izazvati niz simptoma koji se razlikuju kod različitih ljudi, uključujući poteškoće u učenju, probleme sa srcem, dišnim sustavima, bubrezima ili probavnim sustavima. Razina bolesti može ovisiti o tome koliki dio kromosoma je višak i koliko stanica nosi kopiju.

Play ponuda
Play ponuda