Play ponuda

Pet jednostavnih savjeta kako odgojiti sretnu djecu

shimmer fallback

Kako možemo potaknuti sreću kod djece? Stručnjaci su osmislili nekoliko koraka koji vode do povećanja samopouzdanja i samouvjerenosti, koji će od vašeg mališana učiniti sretno dijete.

4.7.2014.
14:04
Play ponuda

Roditelji koji žele samo dobro svojoj djeci, često u dobrim namjerama naprave poneki krivi korak jer se previše trude pružiti im ugodna iskustva. No ono što djeci doista treba jest kako naučiti da sami potaknu osjećaj užitka i zadrže ga, ističe dr. Edward M. Hallowell, poznati psihijatar i suoatuor knjige 'Driven to Distraction'.

U svojoj novoj knjizi 'The Childhood Roots of Adult Happiness' dr. Hallowell ističe pet stvari koje su djeci najpotrebnije kako bi izgradili temelje za život pun samopouzdanja i samouvjerenosti.

1. Veze i povezanost

Osjećaj pripadnosti djeci pruža temelje za osjećaj sigurnosti. Djeci je potrebna bezuvjetna ljubav jednog ili oba roditelja, te dobivaju višestruku korist kad su povezani sa širom obitelji i kad imaju osjećaj pripadnost u vrtiću i školi, te kad pomažu u brizi i njezi kućnih ljubimaca.

2. Igra

Osigurajte da slobodno vrijeme vaše djece nije detaljno isplanirano i programirano. Igra bez čvrsto zacrtanog scenarija, u kojoj djeca mogu sama kreirati sadržaj i tijek igre, te donositi odluke i samostalno rješavati probleme, pomaže im da otkriju svoje skrivene talente i koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju.

3. Vježba

Jednom kad otkriju u čemu su dobra, djeca žele istu stvar ponavljati stalno ispočetka. Iako im je to zanimljivo, i možete ih pustiti neka uživaju neko vrijeme, doći će trenutak kad ćete ih trebati nježno pogurnuti dalje kako bi ustrajali i ne odustali od privođenja igre kraju sve dok ne iskuse krajnji osjećaj postignuća.

4. Vještina

Vježba vodi do savršenstva. Kad djeca postignu određeno umijeće, bilo da je riječ o vezanju uzica na tenisicama, sviranju klavira ili gradnji kuće od Lego kockica, to će ih potaknuti da se bace na nove izazove. Taj put na kraju ih vodi do stava da sve u životu mogu postići, samo se trebaju truditi i vježbati.

5. Priznanje

Odobrenje i podrška od roditelja, učitelja i vršnjaka za dobro odrađen posao, djecu spaja sa širim svijetom. Naime, kad mališani počnu vjerovati da ono što oni čine utječe na njihovu obitelj, vršnjake i ekipu, veća je šansa da usvoje moralniji pogled prema društvu, a na kraju i da se osjećaju bolje u svojoj koži.

Na sreću, jedan korak prirodno vodi ka drugom i krug se sam ocrtava, objašnjava dr. Hallowell. Temelje možete početi postavljati od najranije dobi, napominje on, te ćete im, pružajući pet navedenih kvaliteta povećati šanse da vode zadovoljavajuć i ispunjen život.

Play ponuda
Play ponuda