Play ponuda

Nakon trećeg pokušaja umjetna oplodnja upitna

shimmer fallback

Vjerojatnost da žena ostane trudna nekim od postupaka umjetne oplodnje smanjuje sa svakim novim pokušajem, pokazalo je novo američko istraživanje.

7.8.2010.
0:56
Play ponuda

Znanstvenici sa sveučilišta California u San Franciscu proveli su istraživanje kako bi vidjeli koja je vjerojatnost da parovi dobiju dijete postupkom umjetne oplodnje. Osobito ih je zanimalo utječe li broj prijašnjih pokušaja na mogućnost da žena na kraju ipak ostane trudna.

arti-201006210012006Ukupno je ispitano 408 parova, a rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Fertility and Sterility. Pokazalo se da žene koje primaju lijekove tijekom jednog ili dva ciklusa imaju "značajno veći postotak trudnoća" nego žene koje lijekove za stimulaciju ovulacije primaju tijekom tri ili više ciklusa. Parovi koji idu na postupak intrauterine inseminacije, kojim se sjeme muškarca unosi u maternicu žene, najveću vjerojatnost za trudnoću imaju tijekom prvog, drugog, ili trećeg pokušaja, a pokazalo se da od postupka nema baš neke koristi nakon četvrtog pokušaja.

Osim toga parovi koji idu na postupku izvantjelesne oplodnje, odnosno invitro fertilizacije, najveću vjerojatnost da dobiju dijete imaju nakon jednog ili dva pokušaja, a nakon tri ili više pokušaja ta vjerojatnost se smanjuje.

Potpomognuta oplodnja uključuje niz postupaka poput unošenja sjemena muškarca u maternicu žene ili pak oplodnju jajne stanice izvan tijela žene i prenošenje zigote u jajovod. Sve metode mogu se raditi kad postoji prirodni ciklus, ali isto tako i u umjetno izazvanim ciklusima.

http://www.mojdoktor.hr/

Prethodni članci:

arti-200912280108006 arti-201006210012006

T.T.

Play ponuda
Play ponuda