NEMA MALO PO GUZI / Otkrivene jezive posljedice 'blagog' fizičkog kažnjavanja: Dijete zaostaje u ključnim razvojnim koracima!

Image
Foto: Shutterstock ilustracija

Od kaskanja u razvoju govora, grafomotorike i socijalnih vještina do problema u odrasloj dobi, bilo kakvo fizičko kažnjavanje dugoročno šteti djeci

12.2.2022.
16:31
Shutterstock ilustracija
VOYO logo

Udaranje djece, čak i kad je "samo malo po guzi", čak i kad se opravdava kao odgojna metoda i čak kad se roditelj uvjerava kako nije u srdžbi nego smireno jer je dijete prevršilo svaku mjeru, štetno je za dijete, suglasni su stručnjaci. I ne, parole poput "i mene su znali lupiti, pa što mi fali" nisu argumenti.

Image
225 STRUČNJAKA PORUČUJE: /

Nimalo "po guzi" – odgoj djece bez udaraca

Image
225 STRUČNJAKA PORUČUJE: /

Nimalo "po guzi" – odgoj djece bez udaraca

Ne samo da će odrasti u ljude lošijeg temperamenta i sklonije anksioznosti, nego već u najranijem djetinjstvu mogu zaostajati u ključnim razvojnim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udaranje djece, čak i kad je "samo malo po guzi", čak i kad se opravdava kao odgojna metoda i čak kad se roditelj uvjerava kako nije u srdžbi nego smireno jer je dijete prevršilo svaki mjeru štetno je za dijete suglasni su stručnjaci.

Ključni razvojni koraci kasne

Nova studija, predvođena Donaldom i Barbarom Zucker s Medicinskog fakulteta Hofstra/Northwell pronašla još jednu negativnu povezanost između fizičkog kažnjavanja u djetinjstvu i kasnijeg razvoja. Točnije, što je dijete bilo više fizički kažnjavano, veća je vjerojatnost da će kaskati u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kašnjenja u razvoju dolazi kada djeca ne dosegnu određene razvoje korake  tijekom odrastanja, primjerice  hodanja, govora, pisanja, kritičkog razmišljanja, rasuđivanja, socijalnog razvoja  i emocionalnog izražavanja.

Iako variraju, razvojni korak predstavlja  ono što većina djece može učiniti do te dobi. Na primjer, do 12. mjeseca dijete bi trebalo biti sposobno sjediti bez pomoći, hodati držeći se za namještaj i odgovarati na "ne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše kasni govor

Ovaj rad sugerira da se čini da fizičko kažnjavanje odgađa  ključne razvojne korake.  Studija se se usredotočila na 74 para njegovatelja i pridruženu djecu, od kojih su svi pohađali kliniku za praćenje rasta u La Romani, gradu u Dominikanskoj Republici. Zatim su procijenjeni pomoću relativno novog Malawi Development Assessment Tool-a, ili MDAT, sveobuhvatnog alata dizajniranog za procjenu razvoja djeteta u zemljama u razvoju.

Tim je otkrio da je najmanje dvije trećine djece – u dobi od pet ili manje godina – imalo barem jedno kašnjenje u jednom razvojnom području, bilo da se radi o društvenim, kognitivnim, motoričkim vještinama i tako dalje. Na pitanje o oblicima kažnjavanja i disciplini, oko 44 posto ispitanika odgovorilo je da je koristilo batine; 43,2 posto reklo je da se deralo na djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je otkrio da je oboje povezano s kaskanjem u razvoju .

"U našem istraživanju, jezična kašnjenja i sociokognitivna kašnjenja bila su češća među djecom koja su bila kažnjena zbog lošeg ponašanja batinanjem ili grdnjom”, napominju autori u svojoj studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činilo se da je veza između jezika i udaranja posebno jaka; djeca kažnjena  batinama imala su pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti neku vrstu jezičnog kašnjenja.

Toliko dokaza, ali praksa ne prestaje

Ovi nalazi pridodaju sve većem dokazu da je grubo roditeljstvo, uključujući i udaranje, potencijalno štetno”, rekao je za IFLScience profesor Jeff Temple, direktor odjela za zdravlje i istraživanje ponašanja na Sveučilištu Texas Medical Branch – koji nije bio uključen u ovu studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako po prirodi stvari, metodologija ovakvih istraživanja teško  "može odvojiti kokoš od jajeta", odnosno  možda postoji i  "treća varijabla” koja je “pridonijela i češćem fizičkom kažnjavanju i kašnjenju u razvoju”.

Unatoč tomu, nalazi studije su još uvijek "u skladu sa svime poznatime jer je fizičko kažnjavanje povezano s negativnim ishodima - i štoviše, znamo da ne funkcionira", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je zapravo samo jedna studija među mnoštvom  sličnih radova koji nižu dokaze kako je fizičko kažnjavanje iznimno štetno. Prije nekoliko godina, sveobuhvatan pregled četiri desetljeća istraživanja na tu temu otkrio je da batinanje usporava kognitivni razvoj, dovodi do antisocijalnog ponašanja i još mnogo toga. Jedna studija iz 2009. čak je povezala oštro tjelesno kažnjavanje kod mladih odraslih sa smanjenom količinom sive tvari.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo