Play ponuda

Majkama u Hrvatskoj je bolje nego u SAD-u i Japanu

shimmer fallback

Na godišnjoj listi mjesta najboljih za rađanje djece na prvom se mjestu nalazi Norveška. Zbog relativno visoke smrtnosti novorođenih kao i bijednog porodiljnog dopusta u SAD-u je gore nego kod nas

4.5.2010.
13:39
Play ponuda

Na vrhu ovogodišnje ljestvice Save the Children "Mothers Index" koja pokazuje uvjete rađanja i statusa majki u pojedinoj zemlji, nalazi se Norveška. Amerikanci su tek na 28. mjestu, a ispred njih su mnoge razvijene zemlje EU no začudo i siromašnije Estonija (17.), Latvija (25.), Litva (22.), Hrvatska (27.) i Slovenija (16). A i krizom pogođena Grčka na 24. je mjestu.

Afghanistan je na dnu ljestvice na 160. mjestu, što znači da je stanje za majke i djecu gore nego u mnogim afričkim zemljama.

Među zemljama siromašnijeg dijela Europe gore su od nas prošle Poljska na 29. mjestu, Slovačka na 31. mjestu, Bugarska na 34. mjestu, Malta na 35., Srbija na 36., Rumunjska na 37. mjestu, Bosna i Herzegovina na 41., Makedonija na 42. i Albanija na 43. mjestu ljestvice. Zanimljivo da je i Japanu gore nego kod nas - smješteni su na 32. mjesto ljestvice.

Iza Norveške majkama je najbolje u Australiji, Islandu, Švedskoj, Danskoj, Novom Zelandu, Finskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Jedan od faktora koji je bitno spustio poziciju SAD-a na listi je relativno veliki broj smrti pri porodu koji tamo iznosi jedan na 4.800 i jedan je od najvećih u razvijenom dijelu svijeta. No zbog velikih razlika u socioekonomskom statusu unutar samog SAD-a ovdje je riječ o prosjeku koji je značajno spušten zbog sve većeg broja siromašnih.

"Žene u SAD-u imaju za više od pet puta veću šansu da umru zbog komplikacija u trudnoći nego žene u Bosni i Hercegovini, Grčkoj ili Italiji dok je rizik od smrti pri porodu veći za 10 puta nego kod žena u Irskoj ( koja je na 11. mjestu)," piše u izvještaju.

"Dijete u SAD-u ima dvostruko veće šanse da umre prije svoje pete godine nego dijete u Finskoj, Islandu, Švedskoj ili Singapuru," dodaje se u izvještaju.

Osim toga SAD ima najkraći porodiljni dopust, a i najmanje je plaćen nego u bilo kojoj bogatoj zemlji.

Iza Norveške majkama je najbolje u Australiji, Islandu, Švedskoj, Danskoj, Novom Zelandu, Finskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Među deset najgorih uz Afghanistan nalaze se Niger, Čad, Guinea-Bissau, Jemen, Demokratska Republika Kongo, Mali, Sudan, Eritrea i Ekvatorijalna Guinea.

Norveška se našla na vrhu liste jer su između ostalog tamo žene dobro plaćene, imaju slobodan pristup kontracepciji, a država ima jedan od najvelikodušnijih porodiljnih dopusta na svijetu.

Afghanistan se našao na dnu jer ima jednu od najviših smrti novorođenčadi na svijetu, ima najmanji životni vijek žena na svijetu kao i najgoru osnovnu naobrazbu žena ( manje od 5 razreda formalne naobrazbe ).

Prethodni članci:

arti-201004140617006

arti-201002170056006

arti-201005030028006

arti-201003160544006

Play ponuda
Play ponuda