Prehrana trudnice utječe na osjet mirisa njenog djeteta u kasnijim godinama života. Nova studija je ukazala da majčina prehrana čini fetus osjetljivijim na određene arome i mirise, te da fizički doslovno mijenja mozak utječući na to što će dijete jesti i piti u budućnosti.
arti-201001140078006"Ovo ističe potrebu za zdravom prehranom i odricanjem od alkohola tijekom trudnoće i dojenja," rekla je dr. Josephine Todrank koja je vodila dvogodišnju studiju na Sveučilištu Colorado School of Medicine. "Ukoliko majka pije alkohol njeno bi dijete moglo biti sklonije alkoholu jer smo naučili da je sve što dolazi od majke dobro. Jede li zdravu hranu, dijete će biti sklonije zdravoj prehrani," dodala je.
Istraživanje je provedeno na miševima, no znanstvenici smatraju da se zaključci mogu primijeniti na ljude.
Ono što trudnice jedu i piju ima dalekosežni utjecaj na izbor prehrane svojih potomaka. Ipak, još uvijek nije jasno koliko dugo te od majke naučene sklonosti traju.
Vezani članci:
arti-201005180026006 arti-201001140078006