Play ponuda

Kako paziti na mliječne zube

shimmer fallback

O vašoj brizi ovisi hoće li vam dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu oni biti izvor boli i problema.

1.3.2010.
14:57
Play ponuda

Zdravlje djetetovih zubi, posebno u najosjetljivijim, prvim godinama života ovisi o brizi roditelja. Prema tome, želite li da vaše dijete izbjegne neugodnosti sa zubima, morate se odmah početi brinuti o njima jer o vašoj će brizi ovisiti hoće li dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu biti izvor boli i problema. Važno je istaknuti da je karijes bolest koja se ne nasljeđuje. Nasljeđuju se samo sklonosti i eventualne loše navike prehrane i higijene koje mogu uzrokovati karijes. Ne zaboravite da je karijes bolest nedovoljno čistih zubi, da bez šećera nema karijesa te da je samo čist zub zdrav zub i kao takav se najčešće ne razboli.

Nicanje Nicanje zubi normalan je prirodni proces pa zubi niču bez ozljede sluznice i krvarenja. U razdoblju od šest do osam mjeseci počinju nicati prvi zubi. S obzirom na to da na svom putu pritišću okončine živaca, dijete osjeća svrbež i zato gura u usta ručice i druge predmete. Preporučljivo je dati mu neku gumenu igračku kako bi se spriječilo ozljeđivanje sluznice usta nekim tvrdim predmetom.

Bebi naraste 20 mliječnih zubiju, po pet u svakom kvadrantu. Nicanje počinje uglavnom od šestog mjeseca života: najprije niknu donji srednji sjekutići, u dobi od osam do 10 mjeseci gornji srednji sjekutići, od 10. do 14. mjeseca donji pa gornji postranični sjekutići, nakon 12. mjeseca gornji i donji prvi kutnjaci, između 16. i 18. mjeseca očnjaci i na kraju, između 24. i 36. mjeseca života drugi kutnjaci. Dakle, do kraja druge godine dijete bi trebalo imati sve mliječne zube.

Nicanje zubi je individualno, a patološkim se smatra nicanje koje kasni više od šest mjeseci od uobičajena vremena početka nicanja. Ako vašem djetetu zubi ne počnu nicati do kraja prve godine ili svi ne niknu do kraja druge godine, odmah se obratite stomatologu kako bi se ustanovilo postoje li u čeljusti osnove za zube i koji je razlog zašto nisu izniknuli.

Zubi mogu niknuti i prije, a katkad se dijete može i roditi sa zubom. U tom je slučaju riječ o tzv. predmliječnom zubu koji treba odmah izvaditi jer nema korijena nego je posrijedi rožnata tvorba koja samo smeta i stvara probleme prilikom dojenja. Dijete se može roditi i s prvim mliječnim zubom, koji također smeta dojenju pa ga je potrebno malo zaobliti kako bi se olakšalo dojenje.

Postoji vjerovanje da zbog nicanja zubi djeca jače sline, što je pogrešno. U toj dobi, naime, djeca iz ležećeg položaja prelaze u sjedeći. Žlijezde slinovnice počinju lučiti slinu, ali kako je dno usne šupljine još vrlo plitko, a djeca nisu još potpuno svladala čin gutanja, slina curi iz usta. Kako slinjenje nije povezano sa zubima, potvrđuje i činjenica da u toj dobi sline i djeca kod koje kasni nicanje zubi.

Kad niknu svi zubi, dijete je sposobno čvrsto žvakati i zato mu dajte čvrstu hranu. Žvakanje će pomoći i razvoju čeljusti.

Pranje kao "igra" Postavlja se pitanje kada dijete treba početi s pranjem zubi? Odgovor glasi: "Što prije, to bolje!". Već nakon pojave prvih zubića roditelj može pažljivo obrisati zube štapićem i vatom umočenom u mlaku vodu. Međutim, kada dijete navrši dvije godine, tj. kada mu nikne svih 20 zubi, trebalo bi početi upotrebljavati četkicu za zube. U početku će to više izgledati kao igra, pa je poželjno iskoristiti djetetovu želju da oponaša starije. Upravo ste vi tu da ga vodite vlastitim primjerom, pa kad nakon obroka perete zube, neka to napravi i dijete. Nakon što je dijete, gledajući vas i igrajući se, "opralo" zube, vi mu ih morate pažljivo i stvarno oprati. Zube treba prati nakon svakog jela. Najvažnije je večernje pranje jer se navečer zubi peru za zdravlje, a ujutro za ljepotu.

Prvi put kod stomatologa Prvi kontakti sa stomatologom preporučuju se između druge i treće godine. Pripremite dijete za taj posjet. Opišite mu kako izgleda stomatološka ordinacija, recite mu kako stomatolog ima veliki stolac (kao astronautov) u kojem će sjediti u svjetlu reflektora. Posebno mu spomenite malo ogledalo pomoću kojega će mu stomatolog pregledati zubiće. Opišite mu aparat kao specijalnu motornu četkicu za čišćenje zubi. Pokušajte dijete zainteresirati i učinite da se raduje posjetu. Svakako izbjegavajte često upotrebljavanu izreku "neće te ništa boljeti". Roditeljima preporučujem da dijete prvi put dovedu u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi. Stomatolog će u tom slučaju zubiće samo pregledati, prebrojiti i eventualno premazati fluorom (fluoridacija). Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ugodnu sjećanju, pa će i sljedeći put rado doći. U slučaju da dijete prvi put dolazi u ordinaciju kad već ima potrebe za liječenjem, znači postoji karijes (oštećenje), osobno ne počinjem odmah s liječenjem nego nastojim da prvi pregled protekne u što ugodnijem raspoloženju. Razgovaramo o tome kako "gric i grec" jedu zubić sve dok ga mi četkicom i tušićem ne uklonimo. Za sljedećeg posjeta, ako procijenim da je dijete spremno i da mogu računati na njegovu suradnju, počinjem popravljati manji karijes (oštećenja). Međutim, dolazi li dijete u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je, na žalost, odmah intervenirati.

Jednom za svagda valja razriješiti zabludu da mliječne zube ne treba liječiti, tj. popravljati jer će ionako ispasti. To je apsolutno pogrešno razmišljanje jer mliječni zubi, iako kratkotrajni, imaju višestruko važnu funkciju. Oni čuvaju mjesto za svoje nasljednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti te dobro žvakanje. A znamo da je dobro sažvakana hrana preduvjet za dobru probavu. Uz to, mliječni zubi sudjeluju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, a uza sve to, o njima ovisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnu psihičkom razvoju djeteta. Zato još jednom pozivam roditelje da što ranije odvedu dijete stomatologu.

Trajni kutnjak nije bio među mliječnim zubima U šestoj godini života niče prvi trajni kutnjak. Pazite! Taj zub nema prethodnika u mliječnom zubalu pa ga roditelji često zamjenjuju s mliječnim zubom i začude se kad čuju da je to trajni zub. Upamtite, to je najvrjedniji zub jer utječe na postavu svih trajnih zuba koji kasnije niču. Zato "šestogodišnji kutnjak" treba pažljivo čuvati i njegovati. Prije upisa u školu dijete treba obaviti stomatološki pregled, s posebnim osvrtom upravo na prvi trajni kutnjak koji treba popraviti ako je pokvaren jer u protivnom dijete neće dobiti potvrdu za upis u prvi razred. Ako je zub potpuno zdrav, preporučujem pečaćenje fisura (zaštita zuba bez brušenja).

Play ponuda
Play ponuda