KAKO OKUPATI BEBU: / Potrebno je samo 12 koraka i 12 minuta

Image

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete, pa tako dođu u dileme kada je u pitanju prvo kupanje.

7.11.2017.
12:55
VOYO logo

Kako bi bili sigurni da radite sve dobro, nemojte se previše brinuti. Uzmite u obzir da bebe zapravo nisu prljave već ih treba nježno oprati kako bi koža mogla nesmetano disati i razvijati se.

Pronašli smo neke osnovne savjete o tome kako okupati bebu

Voda za kupanje bebe mora biti topla, ne vruća niti hladna. Zapravo nisu potrebni nikakvi dodaci za kupanje jer bi oni mogli prije svega samo isušiti kožu bebe. Ako im je koža već suha, možete dodati par kapi ulja pšeničnih klica ili posebna ulja za kupanje. Pri odabiru preparata za kupanje, ako ih se ipak odlučite koristiti, dobro pazite na sastojke koje su koristili za izradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebe nije potrebno snažno prati spužvom, već je nježno ribanje krpicom bez sapuna sasvim dovoljno.

Što se tiče bebine guze, pazite da ne grebete previše kako ne bi izazvali iritaciju tog dijela kože koji je kod mnogih beba već ionako nadražen. Kod nekih beba se može dogoditi i pelenski osip, točnije dermatitis izazvan pelenama. Pri odabiru pelena možete birati između platnenih ili potrošnih pa ćete vidjeti koje bolje odgovaraju vašem djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLATNENE ILI JEDNOKRATNE PELENE: /

Saznajte koje su bolji odabir za vas i vašeg mališana

Image
PLATNENE ILI JEDNOKRATNE PELENE: /

Saznajte koje su bolji odabir za vas i vašeg mališana

Kupanje bebe je mnogo rjeđe i kraće nego kod odraslih ljudi. Koža joj je vrlo osjetljiva tako da se kupanje u duljini od 12 minuta u prvoj godini života ne smije prekoračiti. Voda u tom slučaju ne bi smjela biti toplija od 36 stupnjeva. Pritom pazite da je temperatura prostorije barem 25 stupnjeva i da vam je zatvoren prozor. Kupati bebu ne trebate više od jednom do dva puta tjedno kako ne bi zaradili infekciju za vrijeme kupanja.

Nemojte se zabrinuti kada dođe do prhutanja na koži glave. Ono može stvoriti debeli i ljepljivi sloj prhuta ali to je potpuno bezazleno i pojavljivat će se dok žlijezde lojnice dobro rade. Možete bebi staviti maslinovo ulje na kožu pa polako odstraniti i isprati glavu mlakom vodom. Inače kosu bebe ne morate prati šamponom već se ta tanka kosica može i samo isprati vodom. Tek kad im kosa postane gušća pranje kose preparatima ima smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebu nakon kupanja ne trebate sušiti fenom, jer to isušuje kožu i treba se primijeniti samo povremeno. Posebno oprezne budite kod dječaka koje sušite fenom. Bebe se na vrućem zraku opuštaju i prazne mjehur, kod dječaka pazite da mlaz ne bi pogodio fen. Jednostavnije je da prekrijete pelenom ili gazom donji dio tijela za vrijeme sušenja fenom.

Image
Foto: Pexels

Kako okupati bebu - korak po korak

1. Operite kadu i ruke prije kupanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. U kadu stavite malo tople vode, dubine do 5 centimetara. Temperaturu provjerite podlakticom jer vam je tamo koža dodatno osjetljiva. Možete koristiti i toplomjer. Temperatura treba biti 36 stupnjeva.

3. Malo topliju vodu stavite u posudu za vodu koju ćete držati sa strane. Ta će se voda taman malo ohladiti kada će vam zatrebati za ispiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Sve što vam je potrebno za kupanje i nakon kupanja stavite na jednom mjestu. Neka vam pri ruci stoje češalj, šampon ako ćete ga koristiti, ulja, losioni i krpice.

5. Polako svucite bebu i uzmite vaticu ili gazu i čistom vodom joj operite oči i prođite po licu. Imajte odvojene vatice za oči, lice i nos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Bebu polako spuštajte u vodu. Dok to radite pričajte joj, smijte joj se ili pjevajte. Možete joj pustiti neku njenu najdražu muziku. Držite ju tako da je vaša lijeva ruka ispod bebinih ramena, glavu joj podupirite podlakticom, a desnu ruku podvucite ispod bebine guze pa na desnu podlakticu oslonite njene nogice.

7. Pri spuštanju prvo oslobodite desnu ruku tako da joj guzu i nogice spustite u vodu. Prstima lijeve ruke držite bebu ispod pazuha. Glava neka joj bude naslonjena na vašu lijevu ruku i nikako ju nemojte spustiti potpuno u vodu. Držite ju čvrsto u kosom položaju tako da joj voda dopire do grudi. Lijeva ruka će vam za vrijeme kupanja biti zauzeta držanjem glavice, dok ćete ju kupati desnom rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. U desnu ruku stavite malo preparata i prvo perite glavu, vrat, ruke, grudni koš, trbuh, genitalije pa noge. Ruku možete ispirati u kadici ili možete koristiti ručniku za kupanje. Dio guze i spolnih organa prođite dva puta.

9. Okrenite bebu na trbuh tako da joj prednji dio grudnog koša i glavu držite preko lijeve ruke, a ona je koljenima oslonjena na kadu. Operite joj vrat, leđa, guzu i genitalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Bebu podignite iznad kade i sada iskoristite vodu koju ste stavili u posudu pored. Isperite ju time. Prije korištenja obavezno provjerite toplinu te vode vašom podlakticom. Bebu ispirete od glave prema ležima, guzi i nogama. Nakon toga ju okrenite i isperite cijelo tijelo s prednje strane.

11. Izvadite bebu iz kade i umotajte u veliki, mekani ručnik. Bebu nemojte trljati već ju lagano posušite nježnim tapkanjem po koži. Pazite da je ručnik koji koristite dovoljno mekan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. Kada ste osušili njenu kožu i kosu možete ju namazati losionom po želji, previjte ju u čistu pelenu i obucite. Nakon toga joj dajte jesti dojenjem. Bebe nakon kupanja uglavnom dugo spavaju, pa nije nužno loše da ju kupate predvečer.

I eto, gotovi ste. Nije bilo tako strašno, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo