Play ponuda

JOŠ JEDNA STVAR U KOJOJ SMO ZADNJI: / Samo pet posto hrvatskih učenika zadovoljno školom, a posebno zabrinjavaju ove loše navike

Image
Foto: Pexels

Hrvatski tinejdžeri zadovoljni su životom, ali puše, piju, šalju zlobne poruke i ne vole školu, piše u četvrtak Večernji list

21.5.2020.
12:11
Pexels
Play ponuda

Hrvatski učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina zadovoljni su životom, lakše komuniciraju s roditeljima od vršnjaka u svijetu, imamo i nizak udio 15-godišnjaka koji ulaze u spolne odnose, ali zabrinjavajuće su kod dijela tinejdžera štetne navike poput pijenja i pušenja, loših prehrambenih navika, slanja zlobnih poruka vršnjacima te osobito to što jako malo djece voli školu.

Image
JE LI ŠKOLA NA KRAJU OBAVEZNA ILI NE? Roditelji su zbunjeni i u kaosu: /

Možda ovo malo pomogne - odgovori na ključna pitanja

Image
JE LI ŠKOLA NA KRAJU OBAVEZNA ILI NE? Roditelji su zbunjeni i u kaosu: /

Možda ovo malo pomogne - odgovori na ključna pitanja

Hrvatska tek na 32. mjestu

Na zadnjem smo mjestu među 45 zemlja sa samo 5 posto 13-godišnjaka koji jako vole školu. Pokazuje to međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC), navodi dnevnik. U usporedbi s drugim zemljama, imamo ispodprosječan udio djece koja su ocijenila potporu svojih učitelja visokom.

Samo je 26 posto djevojčica i 45 posto dječaka od 15 godina navelo da ima visoku potporu nastavnika, zbog čega je Hrvatska tek na 32. mjestu. Učenici se žale i na veliko opterećenje školskim obvezama. Istraživanje na reprezentativnom uzorku učenika u Hrvatskoj proveo je tim stručnjaka na čelu s Ivanom Pavić Šimetin.

Porast rizika u mentalnom zdravlju

U izvješću o zdravstvenom ponašanju učenika Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da se većina teškoća s kojima se adolescenti susreću često manifestira kao problemi u školi, u kojoj provode puno vremena.

Pozitivno iskustvo sa školom, ističe HZJZ, temelj je zdravog odrastanja i zaštitni čimbenik za rizična ponašanja. I na međunarodnoj razini istraživači su zamijetili porast rizika u mentalnom zdravlju djece, porast opterećenja učenika i smanjenje udjela djece koji vole školu te porast nasilja vezanog uz digitalne tehnologije, fizičku neaktivnost djece i nepravilnu prehranu, donosi Večernji list.

Play ponuda
Play ponuda