Play ponuda

Istina o dječjim lažima

shimmer fallback

Zašto djeca lažu? Odgovor se krije u stupnju razvoja i starosti djeteta.

13.4.2011.
15:20
Play ponuda

Jednako kao što uzroci lažima ovise o dobi djeteta, o tome ovise i načini kako ih minimalizirati.

Uz savjete kanadske pedijatrice Cathryn Tobin iz njezine knjige The Parent's Problem Solver: Smart Solutions for Everyday Discipline and Behavior Problems naučite neke od najučinkovitijih načina reagiranja na neistine, ali i četiri navike roditelja kojih bi se trebali riješiti.

Navike koje morate promijeniti:

1. Nemojte imati nerealna očekivanja od djece, jer to često potiče djecu na izmišljanje kako bi dobili vaše odobrenje i priznanje. 2. Nemojte govoriti: 'Ako kažeš istinu, nećeš upasti u probleme' – i onda kazniti dijete kada prizna da je nešto krivo učinilo. 3. Ne podliježite 'bezazlenim' lažima. To će vaše dijete naučiti da čini isto. Na primjer, ako vašu kći nazove prijatelj s kojim ne želi razgovarati nemojte reći: 'Žao mi je, nema je doma.' 4. Ne 'podmećite' djetetu. Primjerice, ako znate da je bilježnicu sa zadaćom zaboravilo doma, nemojte ga pitati: 'Kako se učiteljici svidjela tvoja zadaća?'

Najbolji načini za reagiranje na laž:

Kada vaš predškolarac izmisli neku priču, recite:

- Vau! Imaš divnu maštu! - Reci mi još. Zabavno je tako izmišljati priče. - Kako sjajna priča. Ponekad i ja želim živjeti u dvorcu.

Kada vaše mlađe školsko dijete slaže, recite:

- Iako si rekao da si napravio zadaću, vidim da nisi. Bilo bi mi draže kada bi mi sljedeći put rekao istinu. - Izgleda da si mi rekla nešto što nije potpuna istina. Ubuduće bi voljela da budeš iskrena. - Svi griješimo. Sljedeći put, reci mi što se dogodilo bez mijenjanja činjenica.

Kada starije dijete slaže:

- Svaki problem ima rješenje. Zašto mi ne kažeš što se događa kako bih ti mogla pomoći. - Kada sam bila mlađa znala sam misliti da ću problem riješiti ako ga jednostavno ignoriram. Ali to nikada ne ispadne dobro. - Čini mi se da imaš problem. Ovdje sam da ti pomognem ako želiš pričati o tome.

Savjet: Najučinkovitije lekcije su one koje proizlaze iz načina na koji se vi suočavate s problemima u vašem životu.

Vezani članci:

arti-201008100211006 arti-201003110663006 arti-200912110530006

Play ponuda
Play ponuda