Play ponuda

DJECA U VRIJEME USKRSA ZBOG OVOGA ZAVRŠAVAJU NA HITNOJ: / Medicinska sestra upozorila: 'Ne kupujte im uskrsna jaja'

Image

U kolažu koji je objavila, ona drži čokoladne poslastice svih oblika i veličina te objašnjava koje su poželjne, a koje nipošto ne valja kupovati

29.3.2021.
10:11
Play ponuda

Uskrs je pred vratima, supermarketi objavljuju stotine ponuda ukusnih čokoladnih poslastica, a glavna atrakcija su uskrsna jaja. No, prije nego što se opskrbite, razmislite dvaput - ako ste roditelj male djece.

Bivša medicinska sestra Nikki Jurcutz, koja danas radi kao izvršna direktorica roditeljske organizacije "Tiny Hearts Education", upozorila je roditelje da ne kupuju mini čokoladna jaja za svoju djecu - poučena iskustvom rada u Hitnoj službi, gdje se susrela s brojnim slučajevima gušenja.

Image
SHRVANA MAJKA POSLALA OZBILJNO UPOZORENJE: /

'Izbacite ovu prokletinju iz kuće, zbog nje je moj sin (4) sada mrtav!'

Image
SHRVANA MAJKA POSLALA OZBILJNO UPOZORENJE: /

'Izbacite ovu prokletinju iz kuće, zbog nje je moj sin (4) sada mrtav!'

U svojoj objavi na Instagramu, ova majka dvoje djece objasnila je da jaja male veličine predstavljaju opasnost od gušenja - jer su "savršene veličine" da začepe djetetove dišne putove. U kolažu koji je objavila, Jurcutz drži čokoladne poslastice svih oblika i veličina, od mini do velikoga uskrsnog jaja.

Bolje spriječiti nego liječiti

"Oko 85 posto smrti zbog gušenja uzrokuje hrana", napisala je ova mama, koja kaže da "mnoga čokoladna jaja koja su sada na policama trgovina nisu sigurna za manju djecu". Roditeljima stoga preporučuje da za djecu biraju veća čokoladna jaja koja su iznutra šuplja i mogu se razlomiti na komadiće, jer su manje opasna od malih i tvrdih čokoladica.

"Zapamtite, gušenje se događa brzo i tiho, a svaka je sekunda ključna", podsjetila je Nikki u svojoj objavi na Instagramu i poručila roditeljima da se u takvim situacijama pokušaju ne "zamrznuti" od straha, već da odmah izvedu Heimlichov zahvat. Ipak, dodaje, bolje je spriječiti nego liječiti, a jedan od načina jest da se djeci ne daje ono što ih može ugroziti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Roditelji zahvaljuju na savjetu

"Baš sam ovaj tjedan svim bakama, djedovima, tetama i stričevima s kojima se nalazimo za Uskrs poslala poruku da našem djetetu od 19 mjeseci ne kupuju ta mala čokoladna jaja, već isključivo ona velika i šuplja te zečeve", komentirala je jedna savjesna mama ispod objave, dok su mnogi roditelji priznali kako im to nikad ne bi palo na pamet.

"Moja je majka mom najstarijem sinu redovito kupovala ta mala jajašca, a svaki put kada bih joj pokušala objasniti da se s time može ugušiti, ona bi samo 'zakolutala' očima", napisala je druga mama i dodala da ih je zato uvijek brzo sklanjala, jer bi ih maleni odmah ugurao u usta i cijele ih progutao, bez žvakanja, prenosi Mirror.

Play ponuda
Play ponuda