Play ponuda

Djeca nose torbe teške i po 10 kilograma

shimmer fallback

Tjelesna težina 90 posto prvoškolaca iznosi od 19 do 28 kilograma. Pa, umjesto da nose torbe od dva do tri kilograma težine, na leđima ili s ramena ljuljaju se pretjerano teški ruksaci.

24.8.2010.
13:59
Play ponuda

Američko udruženje ortopedskih kirurga i njima srodne organizacije širom svijeta već godinama upozoravaju da je bol u leđima i ramenima koja muči djecu vrlo često povezana s nošenjem teških ruksaka. No, dok većinu američke djece do škole voze roditelji ili školski autobus, a dobar dio knjiga i opreme čeka ih u ormarićima, prepune školske torbe hrvatskih mališana nose tanašne noge i leđa, a pojedina djeca nose teret teži i od 10, a ponekad čak i 15 kilograma.

Osnovnoškolci će tako nakon prvog razreda i svakodnevnog nošenja ruksaka osim sposobnosti čitanja i računanja dobiti i prve problema s leđima koji mogu dovesti do iskrivljenosti kralježnice. Naime, torba čija je težina veća od 20 posto djetetove tjelesne težine ne bi se smjela staviti na mladu kralježnicu.

Pri upisu u prvi razred, u dobi od 6,5 godina, tjelesna težina djeteta kreće se od 19 do 28 kilograma. Ne čudi da im stoga za nošenje torbe ponekad treba odrasli pomoćnik koji i sam s mukom nosi dječju torbu.

Preveliko opterećenje dovest će do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima, te zamora vratne i leđne muskulature. S vremenom preveliko i nepravilno opterećenje izaziva brži zamor muskulature, pa će se djeca žaliti da ih bole ruke ili noge. U takvom slučaju je riječ o bolnosti u području hvatišta mišića za kost nastalo nakon dugotrajnog opterećenja.

Ruksak se treba nositi na dvjema dovoljno širokim naramenicama – roditelji trebaju objasniti zašto nije 'frajerski' nositi je na jednom ramenu i kasnije imati iskrivljeno držanje. No, naramenice ipak ne bi smjele biti preširoke jer bi u tom slučaju pritiskale pazuha i ometale krvni i limfni protok koji prolazi ramenima i nadlakticom.

Prilikom kupnje roditelj treba vidjeti je li za uzrast njegovog mališana torba prevelika – ako je težište vrlo nisko može uzrokovati pad na leđa, a ako je težište visoko na vratu pad prema naprijed. Lupa li torba pri hodu dijete u leđa, kupite neku primjereniju.

Na samoj torbi nužne su i 'mačje oči' ili svjetleće trake kako bi dijete bilo uočljivo u sumrak. Ako je moguće torba bi mogla imati kotačiće tako da se djetetu koje mora duže pješačiti olakša nošenje.

Play ponuda
Play ponuda