Play ponuda

DJECA KOJA DOBIVAJU 'PO GUZI' SKLONIJA NASILJU KAD ODRASTU! / Je li izglednije da postanu žrtve ili počinitelji? Uočena bitna razlika

Image
Foto: Shutterstock

Znanstvenici tvrde da pristup netoleranciji prema nasilju u cijelom društvu može povećati stope prijavljivanja partnerskog nasilja i ojačati poruku da nasilje nikad nije u redu,

8.5.2021.
18:11
Shutterstock
Play ponuda

Vlasti diljem svijeta žele spriječiti obiteljsko nasilje, no jedan aspekt prevencije nasilja dosad je uglavnom ignoriran. Sve više istraživanja potvrdilo je povezanost između udaranja djeteta po guzi od strane roditelja i vjerojatnosti da će ta ista djeca u odrasloj dobi biti sklonija partnerskom nasilju, piše IFLScience.

Iako postoji veza između zlostavljanja u djetinjstvu i kasnijeg nasilja prema partneru/ici, udaranje djece u prošlosti se smatralo relativno bezazlenim.

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da udaranje djece po guzi ima sličan učinak na dječji mozak kao zlostavljanje jer stres i strah mogu uzrokovati promjene u nekim neurotransmisijama. Kasnije može dovesti do zlouporabe alkohola, depresije, antisocijalnog i agresivnog ponašanja, što bi moglo prethoditi partnerskom nasilju.

Teorija socijalnog učenja

Znanstvenici su uvrstili tjelesno kažnjavanje u niz nepovoljnih dječjih iskustava koja u odrasloj dobi uzrokuju toksični stres. Teorija socijalnog učenja također se često primjenjuje za objašnjenje naknadne agresije kod djece koju se udaralo po guzi.

Budući da učimo kako se ponašati u skladu s onim što vidimo i doživljavamo, udaranje djetetu govori da je nasilje prihvatljiv i normalan način pokazivanja frustracije i nošenja s nečijim "neprimjerenim ponašanjem".

To podupire istraživanje koje je obuhvatilo 32 zemlje i pokazalo da su ljudi koje su roditelji tukli vjerojatnije odobravali nasilje u braku. Dakle, normalizacija nasilja nad djetetom povećava izglede njegova sudjelovanja u partnerskom nasilju u odrasloj dobi, kako u ulozi žrtve, tako i u ulozi počinitelja.

shimmer fallback
shimmer fallback

I ovdje postoje rodne razlike. Neka istraživanja pokazuju kako djevojke koje su roditelji tukli po guzi imaju veću vjerojatnost da kasnije postanu žrtve partnerskog nasilja. Dječaci koje su tukli vjerojatnije će postati počinitelji.

Prema UNICEF-u, nasilje nad djevojčicama počinje tjelesnim kažnjavanjem u adolescenciji. Kod obitelji u kojima se događa partnersko naselje, izglednije je da će udarati svoju djecu.

Nulta tolerancija na nasilje

Znanstvenici tvrde da odlučno netoleriranje nasilja u cijelom društvu može povećati stope prijavljivanja partnerskog nasilja i ojačati poruku da nasilje nikad nije u redu, bez obzira na to tko je žrtva.

Švedska je prva država koja je zabranila tjelesno kažnjavanje u svim okolnostima 1979. godine. Prva generacija djece koja je odgojena prema tom zakonu sada se proučava, a neka istraživanja pokazuju da je manje nasilja među adolescentima u zemljama u kojima je tjelesno kažnjavanje zabranjeno.

Ipak, roditelji se uglavnom protive tome da im vlasti naređuju kako da odgajaju svoju djecu. Mnoge od njih u djetinjstvu su udarali njihovi roditelji i uvjereni su kako to nije ostavilo nikakve posljedice na njih.

Play ponuda
Play ponuda