Play ponuda

RIO ODSAD POSTOJI SAMO U CRTIĆU: / Njegova je vrsta, nažalost, istrijebljena i pogodite tko je kriv

Image
Foto: Facebook

Na popisu istrijebljenih ptičjih vrsta u divljini odnedavno je i vrsta rijetke modre are (Cyanopsitta spixii), koja je poslužila kao nadahnuće za glavni lik animiranog filma 'Rio' iz 2011.

10.9.2018.
11:08
Facebook
Play ponuda

Riječ je o jednoj od ukupno osam ptičjih vrsta koje su odsad i službeno na popisu istrijebljenih u divljini, podaci su istraživanja globalnog partnerstva organizacija za očuvanje ptičjih vrsta diljem svijeta koje djeluje pod nazivom BirdLife International.

Trgovina divljači

Organizacija je potvrdila da je ova brazilska vrsta papagaja u divljini zadnji put zamijećena 2001. godine. Smatraju da je jedan od glavnih uzroka njezina nestanka bespoštedno krčenje šuma i "divljanje" trgovinom divljači koje traje desetljećima. No ornitolozi se nisu predavali, tragajući od tada za preostalim primjercima. Danas sa žaljenjem konstatiraju da ih u divljini više nema.

I dok se velika većina nestanaka ptica u posljednjih nekoliko stoljeća dogodila uglavnom na izoliranim otocima, pet od osam vrsta koje su proučavali u BirdLife Internationalu nestala je s područja Južne Amerike, od čega četiri vrste samo u Brazilu.

Ostalo ih samo stotinu

U priopćenju stoji i da je preostalo samo stotinu modrih ara srednje veličine koje se nalaze u zatočeništvu u sklopu uzgojnih programa širom svijeta. Znanstvenici koji rade za BirdLife International kažu da je proces kojim se utvrđuje je li neka ptica istrijebljena vrlo dugotrajan, zamršen i iscrpljujuć.

Image
NAJVEĆA STUDIJA O GORILAMA OTKRILA ZABRINJAVAJUĆE STVARI: /

Ovo određuje njihovu sudbinu i opet je kriv čovjek

Image
NAJVEĆA STUDIJA O GORILAMA OTKRILA ZABRINJAVAJUĆE STVARI: /

Ovo određuje njihovu sudbinu i opet je kriv čovjek

Po zadnjim podacima i istraživanjima organizacije tri se vrste ptica koje su donedavno smatrane "kritično ugroženima" odsad vrlo vjerojatno mogu svrstati u kategoriju istrijebljenih.

Sve brži nestanak

"Povijesno gledano oko 90 posto istrebljenja dogodilo se na otocima na koje su doseljenici sa sobom doveli životinje poput mačaka ili štakora, a drugi razlog njihova nestanka je pretjerani izlov, kao i krčenje šuma", ističe suautor studije Stuart Butchart.

"Kada izgovorite riječ 'istrebljenje', ljudi pomisle na pticu dodo, no naše analize upućuju na to da se istrebljenja drugih ptica i ostalih životinjskih vrsta događaju u kontinuitetu, štoviše njihov je nestanak sve brži", kaže Butchart.

Poanta filma 'Rio'

Film "Rio" snimljen je po priči o ptici zvanoj Blue, koja je pronađena u Sjedinjenim Državama , ali nije mogla letjeti. Po povratku u Brazil pronalazi druge članove svoje vrste i ženku Jewel. Zajedno se bore s divljim lovcima i zasnivaju obitelj.

Redatelj animiranog filma "Rio", Carlos Saldanha je prije početka snimanja kazao kako se nada da će film povećati svijest o izazovima s kojim se suočavaju ugrožene ptice u Brazilu.

Play ponuda
Play ponuda