Svi oni koji su se barem jednom u životu napili znaju da je ispijanje alkohola jedna izuzetno zabavna stvar, no isto tako, svi oni koji su se najmanje jednom u životu pošteno napili znaju da nuspojave nisu toliko zabavne. Zbog teškog mamurluka, glavobolje i ostalih posljedica ljudi nerijetko pribjegavaju metodama poput ispijanja mlijeka prije konzumacije alkohola i sličnim savjetima za koje ne postoje dokazi da zaista djeluju i pomažu.
Mlijeko prije alkoholnog uništenja
Postoji široko uvriježeno uvjerenje da čašica mlijeka prije teške sesije alkoholiziranja može pomoći pri smanjenju učinka alkohola tako što mlijeko 'obloži vaš želudac'. U nekim zemljama na Mediteranu za 'obložiti želudac' preporučuje se žličica maslinovog ulja, no prava je istina da ne postoji nikakav napitak ili tvar koja bi mogla služiti kao svojevrsna želučana podstava. Ako mlijeko ili ulje imaju kakav učinak, onda je to usporavanje apsorpcije alkohola.
Samo 20% alkohola se apsorbira u trbuhu, ostatak se apsorbira u cijevima. Stoga, sva hrana koja sadržava masno tkivo, proteine ili u određenoj mjeri ugljikohidrate, može imati blagi učinak na brzinu apsorpcije alkohola.
Thinkstock/Ilustracija
Bogatim doručkom protiv mamurluka
Još jedan popularan mit kojim mnogi pribjegavaju je onaj koji kaže da obilan doručak uništava preostali alkohol. Anketa u kojoj je sudjelovalo 2000 Britanaca pokazala je da je upravo prženi doručak 'poželjan lijek za Britance koji su preživjeli tešku noć'. Istraživanje je također pokazalo da se 26 posto ispitanih kao lijek za mamurluk oslanja na jela koje sadržavaju jaje. Ima li u ovome uopće ikakve logike?
Upravo utjecajem jaja na mamurluk bavila se nedavno provedena studija koja je uključivala laboratorijske miševe koji su hranjeni velikim količinama acetaldehida, toksina kojeg naše tijelo proizvodi kada razgrađuje alkohol. Poznato je da jaja sadržavaju visoku količinu aminokiseline cistein, snažnog antioksidansa. Kada su laboratorijski miševi dobili dozu cisteina polako je prolazio taj toksični napad. Ova studija koja je provedena na štakorima sugerira da bi se slično moglo događati i u ljudskom organizmu.
Kava vas podiže
Ako ste pili i morate se otrijezniti instantno, što ćete učiniti? Ako je vjerovati filmovima, popit ćete šalicu jake crne kave. I bit ćete u redu jer za razliku od alkohola koji djeluje poput sedativa koji nam izazva vrtoglavicu i gubljenje pamćenja, kava čini baš suprotno. Kava je stimulans koji nas čini koncentriranijima, no ona ipak ne djeluje na osjećaj vrtoglavice i zaborav.
Studija koja je proučavala učinke kofeina na simuliranu vožnju, otkrila je da kofein nije utjecao na ublažavanje učinaka alkohola i sposobnost vožnje ili vrijeme reakcije. Druge studije su otkrile da alkohol može povećati budnost, ali ne i smanjiti osjećaj vrtoglavice ili vratiti sjećanje. Miješanje kofeina i alkohola također povećava rizik od ozljeda tijekom noći, tako da oni nisu dobra kombinacija.
Voda prije spavanja
Velik broj ljudi nakon burne noći za jetru pribjegavaju onoj da će se, ako popiju veću količinu vode prije spavanja, lakše probuditi i neće patiti od mamurluka. U tome ima ponešto istine. No, uzimanjem vode prije spavanja samo ćete smanjiti jačinu mamurluka. Međutim, glava će vas i dalje boljeti, jedino što nećete ujutro imati su dehidrirana i suha usta.
Miješanje pića?
Postoji uvjerenje da je mamurluk nakon miješanja pića mnogo gori. I to je isto mit. Miješanjem pića naprosto se izgubi osjećaj za količinu ispijenog alkohola te tako možete popiti puno više alkohola što naravno dovodi i do jačeg mamurluka. Kemijski sastav vina i piva u potpunosti je drugačiji.
Ako želite izbjeći mamurluk, držite se smjernica o ispijanju alkohola. Ako ste jedan od onih koji svoju tjednu dozu dozvoljenog alkohola ispije u jednoj noći, liječnici savjetuju da pijete polako, da jedete dok pijete te da svaku čašu alkohola 'presiječete' s čašom vode.