ZABAVA I ALKOHOL IPAK IM NISU NA PRVOM MJESTU: / Srednjoškolci biraju kamo će na maturalac prema ovim kriterijima

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/ILUSTRACIJA
29.8.2017.
21:10
Dusko Marusic/PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Na temelju ponude zabave destinaciju je biralo 29 posto ispitanika, a deset posto na temelju cjenovne prihvatljivosti putovanja. Tek tri posto ispitanika izjavilo je kako su destinaciju birali isključivo prema kulturnim znamenitostima i povijesti države, pokazuje istraživanje koje je portal EduCentar proveo na oko 600 ispitanika.

Ispitanici najčešće odlaze na osnovnoškolske izlete, njih čak 99 posto, dok ih na izlete u srednjoj školi ide 94 posto. Od onih koji su pohađali srednju školu, 85 posto ih je išlo na maturalac, dok su apsolventska putovanja manje popularna - svega 29 posto ispitanika koji su završili fakultet išli su na apsolventsko putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešći razlog propuštanja maturalca

Najčešći razlog zbog kojeg su ispitanici propustili maturalac je loše financijsko stanje, a potom slijedi loša povezanost s društvom u razredu.

Iako je veliki broj ispitanika izjavio kako im lokacija maturalca nije važna dokle god su sa svojim društvom (40 posto), ipak je većini (60 posto) važno u koju zemlju idu na putovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok za maturalac u osnovnoj školi ispitanici preferiraju putovanje unutar Hrvatske (75 posto), za maturalac u srednjoj školi ipak većina preferira odlazak u inozemstvo (87 posto).

Image
MATURALAC U ŠPANJOLSKOJ ILI IPAK NE? /

Roditelji vjerojatno neće dobiti povrat novca ako se put odgodi

Image
MATURALAC U ŠPANJOLSKOJ ILI IPAK NE? /

Roditelji vjerojatno neće dobiti povrat novca ako se put odgodi

Za maturalac u osnovnoj školi 52 posto ispitanika smatra da su četiri dana dovoljna, a za onaj u srednjoj školi bi ispitanici ipak odvojili više dana. Da je do sedam dana idealno trajanje maturalca smatra 42 posto ispitanika, a čak 52 posto smatra kako bi trebao trajati do deset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitanici generalno nisu za maturalac u srednjoj školi unutar Hrvatske, čak i ako bi to pomoglo razvoju gospodarstva, jer smatraju da je to samo mali segment unutar većeg problema. S druge strane, kada bi država/grad/općina subvencionirala dio maturalca, veći dio ispitanika (54 posto) ipak bi se odlučio na maturalac unutar Hrvatske.

Najveći strah roditelja

S obzirom na nedavne tragične događaje, očekivano je da se roditelji najviše boje terorizma (62 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi im dijete ove godine išlo na maturalac, dostupnost droga u kombinaciji s manjkom racionalnog razmišljanja adolescenata mučilo bi 48 posto roditelja, 40 posto ispitanika strahovalo bi od ozljeda, a 30 posto od pretjerane konzumacije alkohola.

Gotovo petina ispitanika (18 posto) pribojavala bi se maloljetničke trudnoće. Od ostalih situacija roditelji su još istaknuli otmice djece i pljačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo