Play ponuda

SKRIVA SE U STABLJIKAMA / Youtuber otkrio novu jezivu vrstu pauka, čak su i znanstvenici osupnuti

Image
Foto: Youtube/Screenshot

Tarantula čeka da neko drugi progrize ili polomi stabljiku bambusa, a onda kreće savijati gnijezdo

21.1.2022.
9:15
Youtube/Screenshot
Play ponuda

JoCho Sippawat, poznati youtuber o divljim životinjama iz Tajlanda, otkrio je novu vrstu  jezivih tarantula.

Istraživao je okrug Mueang Tak u tajlandskoj pokrajini Tak, kada je naišao na pauke unutar zrelih stabljika azijskog bambusa.

Nakon suradnje s dr. Narin Chomphuphuang sa Sveučilišta Khon Kaen, i Chaowalit Songsangchote sa Sveučilišta Kasetsart, došli su do zaključka kako je to prvi put da je zabilježena tarantula koji živi isključivo u stabljikama bambusa, navodi se u priopćenju.

Nazvan prema tajlandskom kralju

Nazvan je Taksinus, u čast tajlandskog kralja Taksina Velikog, koji je ponovno ujedinio Tajland nakon poraza od Mjanmara, i priznat je kao jedan od velikih vladara zemlje. Ime je također izabrano kao priznanje za njegovo prethodno ime, Phraya Tak, kada je upravljao pokrajinom Tak.

"Ove životinje su uistinu izvanredne; one su prve poznate tarantule ikada u ekosustavu na bazi bambusa. Malo ljudi shvaća koliko tajlandske divlje životinje ostaju nedokumentirane... Prije svega smo u misiji istraživanja i spašavanja bioraznolikosti i divljih životinja u tim šumama od izumiranja, posebno mikrostaništa specifičnih za vrstu", rekao je dr. Chomphuphuang, prenosi Unilad.

"Pregledali smo sva stabla na području gdje je vrsta otkrivena. Ova vrsta je jedinstvena jer je povezana s bambusom, a ovu vrstu tarantule nikada nismo primijetili ni u jednoj drugoj biljci."

Prilično se razlikuje od rođaka

Taksinus ima prilično neugodnu 'kvalitetu', moglo bi se reći: ima kratke muške pedipalpe, koje se koriste za transport sperme do ženskog sjemenovoda tijekom parenja. Njegov tip staništa također se uvelike razlikuje od onih srodnih vrsta, a tarantule jugoistočne Azije poznate su po tome što žive ili na tlu ili na drveću, dok ovaj rod svoje vrijeme provodi samo u bambusu.

Zbog debljine bambusovih stabljika, pauci ih ne mogu sami probušiti. Moraju čekati da se druge životinje probiju, bilo da se radi o bambusovim svrdlašima, crvima, pčeli tesaru ili glodavcima. Bambus također može popucati zbog vremenskih uvjeta.

Play ponuda
Play ponuda