VIDEO: / Najljepši parkovi Europe - posjetite ih!

26.7.2011.
16:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na Concierge.com-u izdvojili su 12 najljepših vrtova svijeta, a polovicu su vidjeli u Europi. Možda biste mogli skoknuti do jedne od ovih oaza?

Wörlitz

Vrt u njemačkom mjestu Wörlitz u blizini grada Dessau počeo je kultivirati saksonski princ Leopold Friedrich Franz 1764. godine. On je volio sve englesko i nikad nije ništa radio polovično. Čim je počeo vladati, počeo je kultivirati zemlju, a Wörlitz mu je bio najveći pothvat. Uz biljke je postavio i dramatične detalje, kao što su 17 različitih mostova, statue, amfiteatar, pa čak i umjetni vulkan na malom jezeru. Ogromno područje može se prijeći i u gondoli.

Terra Nostra U selu Furnasu, na azorskom otoku São Miguel, ovaj se vrt počeo saditi 1790. Sam vrt je zapravo divna džungla serpentinskih kanala i nasadima drveća, paprati, azaleja i palmi. U samom srcu vrta je geotermalni izvor koji mami na kupanje.

Posjed Stourhead U engleskom Wiltshireu od 1743. do 1764. započelo je obilno kultiviranje zemljišta. Unuk prvog vlasnika je uz jezero, klasičnu arhitekturu i umirujući pejzaž kasnije dodao nasade šarolikog cvijeća, rododendrona i azaleja koje cvjeta u lipnju te hrastove za jesenski ugođaj. U filmu Ponos i predrasude vrt je poslužio kao savršena kulisa, pogledajte:

Vrtovi ninfa Na udaljenim rubovima Rima 1920-ih započelo je uređenje vrta za koji će mnogi reći da bi se od njegove ljepote mogli rasplakati. Vrt je obgrlio ruševine grada iz 14. stoljeća. Iz temelja sedam srušenih crkvi ističu se čempresi i drva naranče.

Jardin Plume Nasadi u Normandiji prvi su put niknuli 1997. i uspjeli zasjeniti i pompozne vrtove Versaillea. Utjecaj poznatijih vrtova vidljiviji je na ovom jednostavnom ruralnom podneblju kojeg čuvaju Sylvie i Patrick Quibel. Osmislili su sofisticiranu mješavinu francuske geometrije i suvremenih travnjaka. Iako se osjeća tradicija kraljevskih vrtova, za razliku od Versaillea, djeluje smirujuće.

Generalife Od 14. stoljeća u Andaluziji tj. Granadi, vrt naslonjen na Alhamabru odaje počast najvećim kraljevskim nasadima, ali svoje korijene vuče čak iz Perzije. U biti je vrlo jednostavan, sadrži centralni kanal, delikatne fontane koje ga obrubljuju i skupine jarko obojenog cvijeća. Tipična oaza, savršena za vruća podneblja.

Vezani članci:

arti-201107070781006 arti-201107040556006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali