ŠOKANTNI REZULTATI: / Evo što se događa u vašem tijelu nakon samo šest tjedana boravka u zagađenom gradu

Image
Foto: Giphy

Uzorci urina pokazali su da je koncentracija čestica koje ukazuju na utjecaj zagađenja porasla 176 - 800 posto

12.12.2019.
16:58
Giphy
Play logo

Zagađenje zraka često se povezivalo s povećanim rizikom za srčane bolesti, no "prirodni eksperiment" koji obuhvaća putnike u gradove zagađenije od onih u kojima žive može dati odgovor na pitanje kako zagađenje može naškoditi zdravlju krvožilnog sustava, kažu znanstvenici.

Kod 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa znanstvenici su mjerili u krvi tvari koji su rezultat zagađenja, kao i bjelančevine povezane s rizikom od srčanih bolesti prije i nakon putovanja u Peking na ljetni studijski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Ozbiljan javnozdravstveni problem u Kini

Tijekom šest do osam tjedana u kineskom glavnom gradu, metaboliti zagađenja u ispitanikovim uzorcima urina porasli su zajedno s pokazateljima upale u krvi i pokazateljima nakupljanja arterijskog plaka, napisali su autori studije u časopisu Circulation.

Ti rezultati “osnažuju dokaze da se ono što se u pogledu razvoja srčanih bolesti uočilo kod životinja, događa i kod ljudi”, kaže Erika Garcia, znanstvenica sa sveučilišta Južna Kalifornija u Los Angelesu koja se bavi utjecajem okoliša na zdravlje i koja nije sudjelovala u istraživanju.

Zagađenje zraka ozbiljni je javnozdravstveni problem u Kini gdje nepovoljno utječe na zdravlje srca njezinih 1,4 milijarde stanovnika, kažu autori istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošla istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju zraka sa srčanim bolestima i prijevremenoj smrti, napisali su. Istraživanja kod životinja također su povezivala zagađenje česticama u zrako s aterosklerozom odnosno zadebljavanjem stijenki krvnih žila zbog nakupljanja plakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Koncentracija štetnih čestica u urinu

Učinci izlaganja ljudi zagađenju zraka na kraće vrijeme nisu bila do sada proučavani. Kako bi vidjeli utječe li i kratkotrajna promjena okoliša i odlazak u zagađenije okruženje na tzv. biomarkere koji su povezani s rizicima za srčane bolesti znanstvenici su obuhvatili studente koji su sudjelovali u programima razmjene između kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) i Pekinškog sveučilišta.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 26 nepušača, zdravih studenata s UCLA prosječno starih 24 godine, koji su proveli u Pekingu deset tjedana u 2014. i 2015. Uzorci urina i krvi prikupljeni su oko tjedan dana prije nego što su studenti napustili Los Angeles, šest do osam tjedana nakon dolaska u Peking i četiri do sedam tjedana nakon povratka u Los Angeles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme njihova boravka u Pekingu zagađenje u tom zraku bilo je 371 posto veće nego u Los Angelesu. Uzorci njihova urina pokazali su da je koncentracija čestica koje ukazuju na utjecaj zagađenja porasla 176 do 800 posto u odnosu na onu dok su bili u Los Angelesu, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost enzima koje potiče zdravi kolesterol tzv. HDL bila je usporena dok su bili u Pekingu iako su razine HDL-a kod njih bile nepromijenjene, navodi se u istraživanju. Fibrinogen, pokazatelj upale u krvi porastao je gotovo 50 posto a C-reaktivni protein (CRP), drugi pokazatelj upale gotovo se udvostručio dok su studenti bili u inozemstvu. Markeri oksidacije masnoća u krvi koje pridonose nakupljanju plakova također su porasli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Savjeti za putnike u zagađene zemlje

Do šestog tjedna boravka u Pekingu čestice zagađenja u zraku imale su već značajni utjecaj na biomarkere za srčane bolesti i za razvoj ateroskleroze koji su kod ispitanika aktivirani”, kazao je dr. Jesus Araujo, kardiolog s medicinskog fakulteta David Geffen na UCLA i voditelj studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sada možemo imati pojam o tome kad će osoba biti pogođena povećanim izlaganjem zagađenju umjesto da čekamo mjesece ili godine - kada trajna šteta već nastane”, kazao je.

Pokazatelji izloženosti zagađenju u Pekingu uvelike su se povukli nakon što su se studenti vratili u Los Angeles no još uvijek nije jasno povećavaju li kratkotrajni boravci u mjestima s visokim stupnjem zagađenja zraka rizik od razvoja kroničnih kardiovaskularnih bolesti, naveli su autori studije.

Play logo

Araujo savjetuje da putnici u zagađene zemlje poput Indije ili Kine možda trebaju razmisliti da ostanu u zatvorenim prostorima, koriste pročišćivače zraka i izbjegavaju fizičku aktivnost vani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo