Play ponuda

Razlozi zbog kojih Amerikanci vole Zagreb

shimmer fallback

Grad za koji su stranci nekad znali reći, 'Ono mjesto kroz koje brzo prođeš prije Dubrovnika' privlači novi val turista, prije svega gastronomskom ponudom i romantičnim detaljima starog grada.

1.8.2011.
16:43
Play ponuda

'I dok je Zagreb doista sličniji Beču, nego, recimo, Beograd, i on zna biti simpatično grub i otrcan.' Riječi su to kojima fotoreporter New York TimesaDave Yoder započinje opis 36 sati koje je proveo u Zagrebu. Dobar primjer nedostatka austrijskog reda, ali ipak svojevrsnog šarma, vidi i u narušavanju pješačkog raja Tkalčićeve - za to krivi nagurane stolice kafića. No, ulica koja je bogata trgovinama i umjetničkim galerijama ipak mu je jedna od posebnijih u gradu.

Arhitektura starih zgrada, krovovi iznad kojih se javlja duga i ljepota zagrebačke katedrale u kojoj se nalazi tijelo 'kontroverznog sveca' također su mu zapele za oko.

'Nedjeljni sajam antikviteta na Britanskom trgu dokaz je da sitnice iz vremena dok je još postojala Jugoslavija mogu biti vrijedne. Ponesite par stotina kuna i cjenkajte se za Titov portret, kutiju za cigarete, medalje, novčiće i druge stare stvari,' piše posjetitelj iz SAD-a.

Ono zbog čega nećete požaliti

Kava koju priprema najboljih hrvatski barista Nik Oroši, u svom kafiću u Ilici, nedaleko Britanca, američkog je novinara impresionirala - pa ju je proglasio najboljom kavom u gradu i odličnim razlogom za posjet.

Restoran 'Ivica i Marica' s ekološko-tradicionalnim pristupom kuhanju bez trunke bijelog brašna i bijelog šećera po ukusu je američkog gosta. Baš kao i 'Didov san', konoba s neretvanskim specijalitetima. 'Vinodol, kao i mnogi drugi tradicionalni restorani u Zagrebu odaju čast dobro pripremljenom mesu,' napisao je hvaleći domaće bifteke.

Tu je dakako i najšarolikija tržnica u gradu, Dolac na kojem možete kupiti svježe domaće proizvode i uživati u šarenim suncobranima i arhitekturom unaokolo placa. Sva navedena mjesta u gradu pohvaljena su i zbog vrhunske gastronomske kvalitete i zbog privlačnog dizajna samog prostora.

Bonus šetnjice

Zelena/Lenucijeva potkova koju čini niz od sedam zelenih trgova te Botanički vrt smješten u užem središtu grada, dodatne su čari vikend uživanja Zagrebom. Kao i romantični vidikovci gornjeg grada s kojih se pruža odličan pogled na raznoliku arhitekturu.

Pouka za kraj

Amerikanci vole dobro jesti i spremni su za to platiti, ali u zadnje vrijeme uz autentičnu kuhinju preferiraju i zdravu hranu - bijeli šećer, margarin i bijelo brašno ih plaši. Oni se ne groze Jugoslavije - kupili bi nešto iz tog razdoblja. Išli bi i na koncerte ili kakvu predstavu - kad bi naišli na kazalište koje radi.

Vezani članci:

arti-201106020596006 arti-201105120440006

Play ponuda
Play ponuda