Bilo da žele obrok s više sljedova uz najbolja vina u državi ili više vole pojesti nešto na brzinu na nešto opuštenijem mjestu, posjetitelji Mađarske zasigurno će pronaći nešto za sebe među širokim izborom restorana. Od probranih vinskih barova do jedinstvenih i kreativnih tečajeva kuhanja i gastronomskih festivala, Mađarska ima uzbudljivu ponudu za sve koji vole jesti i piti.
Osim po pikantnim gastronomskim specijalitetima i jezikom koji je teško naučiti, Mađarska je poznata i po kulturi vinograda i vrhuskim vinima. Tradicija je to stara oko dvije tisuće godina koja je - zahvaljujući prirodnim raznolikostima i zemljopisnim karakteristikama vinskih položaja – vrlo jedinstvena. Mađarska ima 22 vinska područja od kojih su možda najpoznatiji Viljansko vinogorje (Villány Wine Region) i Tokajski vinogradi (Tokaj Hegyalja). Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.
Tokajm Mađarska
Viljansko vinogorje: zona vrhunskih crnjaka
U mađarskoj Baranji (Baranye) nalaze se veliki vinogradi s gotovo nepreglednim brojem trsova. Stoga ne čudi što se ondje danima možete sjajno provoditi vozeći se kilometrima vinskih cesta po mjestima kao što su Palkonya, Villánykövesd, Villány, Nagyharsány i Aršanjacte uživati u vrhunskim specijalitetima i vinima koji se poslužuju u pitoresknim seoskim gospodarstvima, gostionicama i u 200-injak vinarija. U Viljanskom vinogorju zbog submediteranske klime rade se najbolja crna vina. Ondje će uistinu uživati svi zaljubljenici u cabernet, portugizac, frankovku, crni pinot i merlot. Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.
Wine cellar in Tokaj, Hungary.
Tokajski vinogradi: desertna vina iz snova
Na sjeveru zemlje nalazi se legendarno mađarsko vinorodno područje koje se diči dugom poviješću. Ruski carevi i pape, čak i engleska kraljevska kuća bili su naručitelji vina od glasovite loze aszu. Snažno sunce daje grožđu visoku razinu sladora. Muzej u Tokaju daje preglednu sliku kulture vina i vinogradarstva ovog kraja.
Tokaj, Mađarska
Mađarska je poznata po specijalitetima kao što je Tokaji Aszú, desertno vino od sorti grožđa furmint, harslevelu i muskotaly koje je Luj XV., kralj Francuske, nazivao "kraljem vina". Međutim, mnogi ne znaju da Mađarska ima 22 vinogradarske podregije s bezbrojnim malenim vinskim podrumima u kojima posjetitelji mogu isprobati odabrane lokalno proizvedene specijalitete te nekoliko vinarija u kojima čak mogu pripremiti svoje vlastite kupaže. Te vinarije vodi nova generacija vinogradara koji u postupku proizvodnje kombiniraju tradicionalno vinarstvo i modernu tehnologiju, a rezultat su odlična kvalitetna vina s lokacija kao što su primjerice jezero Balaton, Eger, Tokaj, Szekszárd ili Vilanj. Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.
Sadržaj donosimo u suradnji s Mađarskom turističkom zajednicom