ODUŠEVIT ĆE VAS GASTRO AVANTURA NA MAĐARSKIM VINSKIM CESTAMA: /

Gdje uživati u crnim, a gdje u desertnim vrhunskim vinima

Image

Gastronomska revolucija posljednjih je nekoliko godina zavladala Mađarskom.

8.6.2017.
10:48
VOYO logo

Bilo da žele obrok s više sljedova uz najbolja vina u državi ili više vole pojesti nešto na brzinu na nešto opuštenijem mjestu, posjetitelji Mađarske zasigurno će pronaći nešto za sebe među širokim izborom restorana. Od probranih vinskih barova do jedinstvenih i kreativnih tečajeva kuhanja i gastronomskih festivala, Mađarska ima uzbudljivu ponudu za sve koji vole jesti i piti.

Osim po pikantnim gastronomskim specijalitetima i jezikom koji je teško naučiti, Mađarska je poznata i po kulturi vinograda i vrhuskim vinima. Tradicija je to stara oko dvije tisuće godina koja je - zahvaljujući prirodnim raznolikostima i zemljopisnim karakteristikama vinskih položaja – vrlo jedinstvena. Mađarska ima 22 vinska područja od kojih su možda najpoznatiji Viljansko vinogorje (Villány Wine Region) i Tokajski vinogradi (Tokaj Hegyalja). Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tokajm Mađarska

Viljansko vinogorje: zona vrhunskih crnjaka

U mađarskoj Baranji (Baranye) nalaze se veliki vinogradi s gotovo nepreglednim brojem trsova. Stoga ne čudi što se ondje danima možete sjajno provoditi vozeći se kilometrima vinskih cesta po mjestima kao što su Palkonya, Villánykövesd, Villány, Nagyharsány i Aršanjacte uživati u vrhunskim specijalitetima i vinima koji se poslužuju u pitoresknim seoskim gospodarstvima, gostionicama i u 200-injak vinarija. U Viljanskom vinogorju zbog submediteranske klime rade se najbolja crna vina. Ondje će uistinu uživati svi zaljubljenici u cabernet, portugizac, frankovku, crni pinot i merlot. Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.

Image

Wine cellar in Tokaj, Hungary.

Tokajski vinogradi: desertna vina iz snova

Na sjeveru zemlje nalazi se legendarno mađarsko vinorodno područje koje se diči dugom poviješću. Ruski carevi i pape, čak i engleska kraljevska kuća bili su naručitelji vina od glasovite loze aszu. Snažno sunce daje grožđu visoku razinu sladora. Muzej u Tokaju daje preglednu sliku kulture vina i vinogradarstva ovog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tokaj, Mađarska

Mađarska je poznata po specijalitetima kao što je Tokaji Aszú, desertno vino od sorti grožđa furmint, harslevelu i muskotaly koje je Luj XV., kralj Francuske, nazivao "kraljem vina". Međutim, mnogi ne znaju da Mađarska ima 22 vinogradarske podregije s bezbrojnim malenim vinskim podrumima u kojima posjetitelji mogu isprobati odabrane lokalno proizvedene specijalitete te nekoliko vinarija u kojima čak mogu pripremiti svoje vlastite kupaže. Te vinarije vodi nova generacija vinogradara koji u postupku proizvodnje kombiniraju tradicionalno vinarstvo i modernu tehnologiju, a rezultat su odlična kvalitetna vina s lokacija kao što su primjerice jezero Balaton, Eger, Tokaj, Szekszárd ili Vilanj. Više o gastronomskoj i enološkoj kulturi Mađarske saznajte ovdje.

Image

Sadržaj donosimo u suradnji s Mađarskom turističkom zajednicom

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike