Evo zašto je u 2011. godini Hvar bio kralj svih otoka

shimmer fallback

Ludi provod Princa Harryja u bazenu jednog tamošnjeg noćnog kluba, kao i ocjena Lonely Planeta da je ovaj otok top destinacija 2012. godine, ispričali su samo parcijalnu priču o otoku Hvaru.

29.12.2011.
15:57
Play logo

Ovaj je otok uskoro minule 2011. godine bio glavna tema svjetskih časopisa posvećenih putovanjima, no prvenstveno zbog ludog partijanja princa Harryja, koji je u jeku svoje zabave potpuno odjeven upao u bazen jednog noćnog kluba te zbog pjevačice Beyonce koja je u jednom lokalnom restoranu mazila svoj trudnički trbuščić.

Kako se Hvar razvija kao jedna od omiljenijih destinacija za pripadnike svjetske društvene scene, taj otok ima štošta toga za ponuditi, naglašava Paul Bradbury, koji je za stranicu Digital Journal sastavio kratku listu ponuda i događaja koji su 2011. godinu učinili godinom za pamćenje za otok Hvar, koji se može pohvaliti najstarijim organiziranim turizmom u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade i priznanja Časopis Lonely Planet Hvar je svrstao među top pet destinacija za 2012. godinu, ali priznanja Hvara kao kvalitetne destinacije nisu stala tu. Čitatelji portala Conde Nast Readers Hvar su proglasili jednim od deset otoka u Europi, Večernji list ovaj je otok proglasio broj jedan destinacijom u Hrvatskoj, a CNN je plažu Jerolim proglasio najboljom naturističkom plažom na svijetu.

Priznanje je stiglo i na račun hotela grupe Sunčani Hvar, dok je Hotel Adriana završio na Fodorovoj ljestvici top sto hotela na svijetu, a Hotel Riva na ljestvici top sto najboljih malih hotela u Europi po izboru Sunday Timesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko od svjetala reflektora, svijet su zadivili i prirodni proizvodi ovog otoka, a tu se prvenstveno misli na Borisa Buratovića, predsjednika hvarskih pčelara, koji je sa svojim medom od ružmarina osvojio četvrto mjesto na međunarodnom pčelarskom kongresu Apimondia 2011. održanom u argentinskom Buenos Airesu. Nebrojeno mnogo nagrada osvojio je i vinar Zlatan Plenković, prestižno ime u dalmatinskoj vinarskoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvar - omiljeno odredište zvijezda Dok će 2011. godina biti upamćena po onom 'kraljevskom' bazenu i onom trudnom trbuščiću, na Hvaru se sjatilo mnoštvo svjetski poznatih lica. Ashley Judd na Hvar je svratila snimiti neke scene za potrebe svoje nove serije Missing, glumio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i to za potrebe jednog hrvatskog filma koji se snimao na plaži Zavala. Vidjeli smo još Bona Jovija, Craiga Davida, Boy George svirao je u jednom klubu, a Hvarom je prošetala i Severina kojoj je to bio posljednji odmor prije majčinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jahte i jahtice Jedna od hvarskih atrakcija jesu i jahte koje se nerijetke usidre nedaleko od obale, svima na uvid. Ecstasea, 86 metara dugačka jahta Romana Abramoviča, vjerojatno je bio najveći brod u privatnom vlasništvu viđen u hvarskoj marini, ali nikako i najkontroverzniji. Više se govorilo o posjetu enigmatskog milijardera Jimmyja Leeja koji je doplovio sa svojom impresivnom flotom od nekoliko ultra luksuznih jahti.

Festivali i tradicije Daleko od pretrpanih plaža i burnog noćnog života, rastuća i raznolika turistička ponuda odrazila se i u festivalima koji se odvijaju na Hvaru, a najstarija i najzanimljivija tradicija je Uskršnja procesija koja je pod UNESCO zaštitom, a riječ je o 22 kilometara dugačkoj noćnoj povorci, jedinstvenom obredu osobite pobožnosti te izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se razvio iz procesije koja se održala kao znak pokajanja nakon što je, u jeku društvenih previranja na otoku 1510. godine, uoči same bune hvarskih pučana, jedan mali križ u gradu Hvaru čudom proplakao krvavim suzama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesije kreću u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest župnih crkava Jelse, Pitve, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske i to istovremeno u smjeru kazaljke na satu, tako da se za vrijeme osmosatnog trajanja procesije križevi nikada ne sretnu, što bi prema narodnom vjerovanju bio znak velike nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Drugi noviji festivali naglašavaju bogatstvo Hvara, uključujući festival lavande u Vrelom Grablju te festival Puhijada u Dolu. Tu su još međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju Faros Maraton u Starom Gradu, novogodišnja regata Europa Laser Cup, ljubitelji vina mogu uživati u festivalu vina koji se održava u Arsenalu, taman nakon što su se oporavili od festivala vina u Jelsi, koji se događa krajem kolovoza te je poznat kao jedan od najboljih uličnih festivala.

*** Dok će tradicionalni imidž sunčanog Hvara, njegovog mora i uzbudljivog noćnog života uz podršku ljestvica Lonely Planeta nastaviti privlačiti turiste, sve je jasnije da ovaj otok nudi mnogo više sadržaja, pa se sve više uviđa i njegov potencijal da privlači turiste tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnog perioda.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo