PUKNUO VAM JE EKRAN NA MOBITELU? / Znanstvenici vjeruju da ga je moguće popraviti u 20 minuta i to jednim sastojkom iz kuhinje

Ultraljubičasto zračenje pokreće primjetnu kinematičku prednost reakcije sušenja koja započinje samoizlječenje na površini

2.1.2021.
8:09
shutterstock

Znanstvenici iz Južne Koreje vjeruju da su smislili dobar način popravljanja slomljenih zaslona telefona. Predstavili su svoje inovativno rješenje koje uključuje mazanje zaslona uređaja - lanenim uljem, javlja Daily Mail.

Istraživački projekt, objavljen u časopisu "Composite Part B: Engineering", vodio je dr. Yong-Chae Jung, voditelj Centra za napredne kompozitne materijale u Korejskom institutu za znanost i tehnologiju.

Njihov je projekt uključivao ugradnju lanenoga ulja u zaslon u obliku mikrokapsula, a znanstveni je tim rekao da one mogu popraviti pukotine na zaslonima kada se pojave.

U roku od 20 minuta

Ovim pristupom se stvara polimerni dvoslojni film (PBF) koji slaže dva sloja poput poput sendviča - kapsule lanenoga ulja i proizvod nalik staklu koji se koristi u telefonima i drugim uređajima zvanim CPI - kako bi stvorio jedan materijal.

U laboratorijskim ispitivanjima istraživači su pokazali kako se, kada se naruši integritet zaslona, oslobađa prozirno laneno ulje. Zatim se stvrdnjava u novonastalim pukotinama, sanirajući sva oštećenja.

Tim tvrdi da njihov revolucionarni novi postupak može popraviti 95 posto svih pukotina te da se to može učiniti u roku od 20 minuta. Ova se metoda često koristi za popravak loptica za kriket i umjetnina, jer laneno ulje nema boju i stvrdnjava se na sobnoj temperaturi.

Ubrzali cijeli postupak

Obično to može trajati satima, ali istraživači su uspjeli ubrzati cijeli postupak koristeći više temperature i UV svjetlo.

"Pod različitim stimulirajućim vanjskim čimbenicima, usredotočujemo se na samoizlječivu kinetiku polimernih dvoslojnih filmova koji sadržavaju bezbojni sloj podloge i mikrokapsulu s lanenim uljem", objasnio je tim u sažetku studije.

"Eksperimentalni rezultati pokazali su jasnu korelaciju između stimulativnih čimbenika i vremena zacjeljivanja", utvrdili su znanstvenici.

Samoizlječenje na površini

"Iako je ponašanje PBF-a u zacjeljivanju pukotina u zračnoj atmosferi prilično sporo, ima poboljšani ljekoviti učinak pri zagrijavanju površine umjetne pukotine na 70 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, postupno zacjeljivanje primjećuje se apsorpcijom vlage u okruženjima s relativnom vlažnošću zraka od 70 posto", piše u nastavku.

Istraživači su osobito ponosni na otkriće da ultraljubičasto (UV) zračenje pokreće primjetnu kinematičku prednost reakcije sušenja koja započinje samoizlječenje na površini.

"Kratkotrajno (20-minutno) izlaganje UV zračenju pokazuje nisku propusnost vodene pare te izvrsnu zacjeljivost uz oporavak od otprilike 91 posto fotokemijskim induciranim samoizlječenjem uz pomoć kapsule", zaključak je studije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali