SPASONOSNO RJEŠENJE / Previše ste potrošili na odmoru? Evo kako ponovno povećati budžet i vratiti potrošeno

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjaci za osobne financije podijelili su savjete za financijski oporavak nakon rastrošnog putovanja

8.7.2024.
22:23
Shutterstock
VOYO logo

Iako je odmor prijeko potreban kako bismo se odmorili od obaveza na poslu i svakodnevnog života, sve dobre stvari imaju svoju cijenu, a ponekad je ona mnogo veća od očekivane.

"Pretjerano trošenje na odmoru uobičajena je pojava za mnoge ljude. Želimo se počastiti i pretjerujemo u tome. Uložili ste mnogo vremena kako biste zaradili svoj novac, a sada je vrijeme da u njemu uživate, trošeći ga na sve što želite", rekla je Bola Sokunbi, osnivačica tvrtke Clever Girl Finance, za HuffPost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste slučajno previše potrošili tijekom posljednjeg odmora, nemojte paničariti. Stručnjaci su podijelili svoje savjete za financijski oporavak nakon rastrošnog putovanja.

Image
Foto: Shutterstock

Procijenite potrošnju

"Prva stvar koju biste trebali učiniti kada se vratite kući s odmora jest - točno znati koliko ste potrošili na putovanju. Pogledajte izvode svoje kreditne kartice i bankovne račune kako biste vidjeli popis svih svojih transakcija i sjetite se jeste li potrošili nešto gotovine", rekla je Courtney Alev, zagovornica financijskih pitanja potrošača u Credit Karmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravite uračunati sve nepodmirene troškove, poput otplate prijatelju koji je platio karticom obroke u restoranu ili hotelu za vas.

"Iako se možda bojite pogledati svoj bankovni račun nakon odmora, najbolja stvar koju možete učiniti za svoje financije je da se s tim pozabavite izravno. Možda ćete shvatiti da ste potrošili više ili manje nego što ste mislili”, rekla je Sokunbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapišite si datum kada ćete dobiti sljedeći račun za kreditnu karticu i hoćete li imati sredstava da to pokrijete kako biste mogli brzo djelovati. Oduprite se porivu da zanemarite problem.

Image
Foto: Shutterstock

Napravite realan plan

"Stvaranje ciljeva oko vaših financija odličan je način da se vratite na pravi put i oporavite od prekomjernog trošenja. Kad jednom saznate koliko ste prekomjerno potrošili, taj broj možete postaviti kao svoj cilj uštede. Na primjer, ako ste potrošili 1000 eura više nego što ste namjeravali, vaš cilj može biti uštedjeti taj iznos tijekom sljedeća dva mjeseca", rekla je Sokunbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izazovi štednje potiču vas da uštedite određeni iznos novca svaki tjedan kroz određeno vremensko razdoblje. To je sjajan način da ostanete motivirani kada štedite novac", dodala je. Ako ste suočeni s dugom na kreditnoj kartici zbog prekomjerne potrošnje na godišnjem odmoru, trebali biste dati prioritet vraćanju tog duga što je prije moguće.

Image
NIJE SVE SKUPO /

Na more s tankim budžetom: Pronašli smo 14 jeftinih mjesta za ljetovanje u Hrvatskoj

Image
NIJE SVE SKUPO /

Na more s tankim budžetom: Pronašli smo 14 jeftinih mjesta za ljetovanje u Hrvatskoj

"Napravite plan otplate duga, odredite koliko si možete priuštiti da uložite u saldo svoje kreditne kartice kako biste brže podmirili putne troškove prije nego što se počnu skupljati visoke kamate, što čini te putne troškove još skupljim za plaćanje", rekla je Andrea Woroch, stručnjakinja za potrošačke financije i proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspostavite ostvarive financijske ciljeve i rokove", preporučila je Kara Stevens, autorica knjige "Izliječite svoj odnos s novcem".

Image
Foto: Shutterstock

Trošite manje

"Možda ćete morati napraviti neke privremene izmjene u svom budžetu kako biste uzeli u obzir nedavno povećanje računa i pokušali smanjiti svoju potrošnju. Postoje određene taktike koje možete isprobati, možete trošiti na osnovne stvari dok financijski ne budete u boljem položaju", rekla je Courtney Alev. Nemojte kupovati potrepštine koje vam neće trebati za tjedan ili mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sokunbi je preporučila da pričekati 24 sati prije kupnje i da uklonite kartice iz postavki plaćanja za online trgovine. "Ako obično izdvajate novac za jelo vani svaki mjesec, možete uštedjeti taj novac i usredotočiti se na pripremu obroka kod kuće. Umjesto da trošite novac na zabavu, pokušajte organizirati filmsku večer i igre kod kuće kako biste uštedjeli", rekla je.

"Možete se odreći nekih od ovih usluga na nekoliko mjeseci kako biste platili svoje putovanje. To bi lako i brzo moglo iznositi nekoliko stotina eura, ako ne i tisuću ili više, što neće znatno utjecati na vaš svakodnevni život", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Ostanite dosljedni

Alev je objasnila čega bi se trebali držati: "Također je važno biti dosljedan. Ako se vaš plan otplate i novi budžet ne čine realističnima nakon što ih primijenite u praksi i vidite da ste u zaostatku, prilagodite ih tako da ciljevi koje ste postavili budu zapravo ostvarivi."

Nemojte odustati, iskreno promotrite svoje potrebe i rutine, i prilagodite planove prema potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi najbolje poznajete svoje navike trošenja i možete izbjeći preveliki pritisak na sebe tako da idete korak po korak", dodala je Alev.

Image
Foto: Shutterstock

Učite iz svog iskustva

Stevens je upozorila potrošače: "Razmislite o svom prekomjernom trošenju i identificirajte specifične razloge za to. Učite iz iskustva. Upotrijebite ove uvide da prilagodite svoje financijske navike i donesete bolje odluke u budućnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što ćete osigurati da vaš sljedeći odmor bude manje financijski problematičan, lekcije koje ste naučili možete primijeniti i na svoje financije.

"Iskoristite ovo iskustvo kao motivaciju da pokrenete ili napunite budžet. Ušteđevina može pružiti financijsku pomoć za neočekivane troškove i spriječiti buduće prekomjerno trošenje", rekla je Stevens.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Muke po nekretninama: Stančić od 18 kvadrata u Tkalčićevoj košta 85 tisuća eura

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo