PITANJE NACIONALNOG PONOSA: / Nepal i Kina proveli nova mjerenja - Mount Everest je 86 centimetara viši nego što se mislilo

Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

8.12.2020.
12:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. 'Krov svijeta' sada je na visini od od 8848,86 metara, pišu agencije dpa i STA.

Dosad je službena visina Everesta iznosila 8848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih znanstvenika 50-ih godina prošlog stoljeća. Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obiju zemalja.

Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmjerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama. Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

Christian Gerlach iz bavarske akademije znanosti, stručnjak za geodeziju i ledenjake, rekao je njemačkoj agenciji dpa da se visina nije promijenila zbog novih metoda mjerenja nego je stvarno drugačija, što može biti posljedica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snijega.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali