Postoje stvari koje svakodnevno koristimo u svojoj kuhinji, a koje su na prvi pogled sasvim obične i prilično bezopasne. Portal Bright Side nabrojao je neke od njih koje predstavljaju pravu opasnost za vas i vaše ukućane.
1. Plastične posude za hranu Da bi plastika postala fleksibilna, neki proizvođači dodaju posebne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.
2. Sudoper Ako čestice hrane s vašeg posuđa ostanu neko vrijeme u vašem sudoperu, počinju stvarati plodno tlo za bakterije poput salmonele i mnogih drugih. Kuhinjski sudoper može biti stvarno prljavo mjesto.
3. Noževi Noževi uvijek trebaju biti oštri, u protivnom mogu vas ozlijediti dok ih rabite.
Erika Tanith/Pixabay
4. Spužvice za pranje posuđa Bakterije se na prosječnoj kuhinjskoj spužvi vrlo brzo razmnožavaju. Njenim ispiranjem ne sprječava se razmnožavanje štetnih patogena. Da biste ubili bakterije, mokru spužvu možete staviti u mikrovalnu pećnicu ili je natopiti izbjeljivačem ili klorom na nekoliko minuta, ili je, pak, operite u perilici posuđa.
5. Kuhinjske krpe Kuhinjske krpe jedne su od najprljavijih stvari u kuhinji. Stalno ih koristimo i dodirujemo, čak i prije pranja ruku, a zatim i tijekom kuhanja. Tako bakterije mogu ući u hranu koju pripremate.
6. Osvježivači zraka Kemikalije koje se nalaze u svim vrstama osvježivača zraka mogu uzrokovati oštećenje pluća ili čak rak. Zato je bolje da provjetravate kuhinju i redovito iznosite smeće.
7. Neprianjajuće posuđe Pregrijani teflon može ispuštati otrovne pare. Dakle, bolje je koristiti neko staromodno i dobro isprobano posuđe.
8. Daske za rezanje Uvijek koristite različite daske za rezanje mesa i povrća. Sirovo meso može sadržavati bakterije koje uzrokuju ozbiljne bolesti. Nikada nemojte koristiti oštećene ili ispucale daske za rezanje jer su pukotine savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija.