OPASNA PRIJEVARA NA WHATSAPPU / Lako ju je uočiti, a još lakše nasjesti: Ako primite ovakvu poruku, netko vas pokušava hakirati! Evo što vam je činiti

To je tako pametna prijevara jer se oslanja na činjenicu da vas prijatelj ili član obitelji zamoli za uslugu

24.8.2021.
19:25
shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Korisnici WhatsAppa, čuvajte se opasne prijevare koja vas hakira u svega nekoliko sekundi. Srećom, lako ju je uočiti - ali na nju je izuzetno lako i pasti, piše The Sun.

Jedna od najpametnijih metoda pristupa nečijem WhatsApp računu je prijevara s verifikacijskim kodom. Obično se dogodi da primite tekstnu poruku s WhatsAppa s kodom za prijavu.

Ni u ludilu ne odgovarajte

Ovo je dvofaktorski kod za provjeru autentičnosti koji vam omogućuje da se prijavite na svoj račun - jer dokazuje da posjedujete telefonski broj. Tada ćete od prijatelja ili člana obitelji dobiti poruku u stilu: "Hej! Slučajno sam ti poslao svoj kod za prijavu u WhatsApp. Možeš li mi ga poslati natrag, molim te?"

Nikada nemojte odgovoriti na ovakvu poruku! Dogodilo se to da je stranac hakirao račun jednog od vaših kontakata. Pokušao se prijaviti kao vi i sada im je potreban vaš dvofaktorski kod.

Dakle, ako mu to pošaljete, prevarant će se moći prijaviti kao vi - i lišiti vas vašeg vlastitog računa. On vam tako može nanijeti ogromnu štetu, pa čak i koristiti istu prijevaru za hakiranje više vaših prijatelja.

Jedan od većih nedostataka WhatsAppa

To je tako pametna prijevara jer se oslanja na činjenicu da vas prijatelj ili član obitelji zamoli za uslugu. I nije uvijek odmah očito da biste se mogli izložiti riziku slanjem koda. Uostalom, niste ni tražili kod.

Zato je ova zlonamjerna prijevara toliko učinkovita - i jedan od većih nedostataka WhatsAppa. Nemojte nasjedati na to. Ako ikada primite poruku u kojoj se traži vaš WhatsApp kontrolni kod, potpuno je zanemarite.

Također bi moglo biti korisno obavijestiti osobu koja je hakirana, ali nipošto preko WhatsAppa. Ako posumnjate da ste hakirani, pokušajte se odmah prijaviti i izbaciti tu drugu osobu koja vam želi provaliti u račun. Ako možete ukloniti hakera, trebat će mu novi kod za povratak.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali