Neki razlog tome vide u količini šećera, neki u palminom ulju, a neki u vanilinu, umjetnom dodatku ovoj slatkoj smjesi.
Prije nekoliko dana na Redditu je objavljena i fotografija koja prikazuje sastav Nutelle. Namaz od lješnjaka i kakaa ima najmanje, čini se,upravo tih dvaju sastojaka. Tu je velika količina šećera, ali i palmina ulja.
Inače, u Ferreru su nedavno pokrenuli kampanju kojom žele obraniti obraz voljenoj Nutelli. Našli su se, naime na udaru kritika zbog palminog ulja, za kojeg mnogi drže da je kancerogen proizvod. U Ferreru kažu kako je odluka korištenja palminog ulja za Nutellu, unatoč strahu za sigurnost, donesena zbog kvalitete, a ne zbog cijene. Supstanca se koristi kako bi namaz imao glatku teksturu koja se ne može postići drugim uljima.
“Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja bi rezultirala lošijim proizvodom, bio bi to korak unazad”, izjavio je menadžer nabave iz Ferrera, Vincenzo Tapella.
Međutim, prema podacima Reutersa, zamjenska ulja poput suncokretovog bi se mogla koristiti, ali bi se troškovi povećali za 22 milijuna dolara.
Sporan je spoj poznat kao glicidil estera masnih kiselina (GE), koji se stvara u palminom ulju kada se ono zagrije iznad 200 stupnjeva Celzijusa, što je uobičajen proces u obradi mnogih namirnica.