Play ponuda

NUTRICIONISTICA OTKRILA KAKO IZGUBITI ONIH 5 KILOGRAMA VIŠKA: / Jedite u određeno vrijeme, a obroke planirajte ovako...

Image

Iako dolazi zima, kada puno manje pazimo na kilograme, dobro je znati na koji način možemo uravnotežiti prehranu.

13.9.2017.
15:16
Play ponuda

Ti bi nam savjeti mogli pomoći uravnotežiti prehranu.

Ne treba raditi prevelike pauze između obroka

Susie preporuča da ograničimo vrijeme hranjenja, tako da prvi obrok u danu pojedemo oko 8 ili 9 sati, a zadnji oko 6 ili 7 sati navečer. To pomaže u stvaranju učinka 'noćnog posta' u tijelu.

Kad rastegnemo obroke na dug vremenski period, to uzrokuje da naše tijelo sprema više masnoća nego što bi trebalo pa gubimo naviku da jedemo samo onda kad smo gladni.

'Ograničavanje broja sati kad svakog dana jedemo pokazalo se kao nešto što optimizira hormone koji kontroliraju masti u metabolizmu, ali također podržava konotroliran unos kalorija i pomaže u gubitku kilograma', napisala je.

Najveći obrok ne treba jesti na kraju dana

Kada se radi o planiranju obroka, Susie kaže da je važno da najveći obrok ne pojedemo na kraju dana. Kada navečer pojedemo najkaloričniji obrok, veća je vjerojatnost da će se te kalorije tijekom noći pretvoriti u višak kilograma.

Umjesto toga, Susie preporuča zasitan doručak ili ručak, koji će nas držati sitima do večere, kada ćemo nekoliko sati prije spavanja pojesti nešto lagano.

'Ako planirate pojesti relativno velik i zasitan obrok za ručak, pomaknut ćete unos kalorija, ali bit ćete i puno zadovoljniji. Tako je manja vjerojatnost da ćete žudjeti za grickalicama', rekla je.

Oprez s tekućim kalorijama

Preporuča se i smanjenje grickalica, bez obzira na to radi li se o voću i orašastim plodovima ili o keksima uz kavu. Naime, takvo 'grickanje' može dodati 300-400 kalorija tijekom dana.

Umjesto toga se preporuča jesti uravnotežene obroke koji će nas držati sitima tijekom iduća tri do četiri sata, do idućeg obroka.

Savjetuje se i izbacivanje svih tekućih kalorija za sve one koji žele smršaviti.

'Tijelo ne nadomješta tekuće kalorije, što znači da ne jedemo manje kad smo kalorije prethodno popili. One igraju važnu ulogu u razini glukoze u našoj krvi', objašnjava nutricionistica. Tako mlijeko i kavu, kao i čaše crnog vina možemo zamijeniti velikom količinom vode ili biljnog čaja.

Iako ima puno pravila o tome kako smršavjeti, Susie tvrdi da je jednako važno dati si 'slobodan dan' svako toliko kako bi se izbjeglo kasnije prejedanje.

Play ponuda
Play ponuda