Play ponuda

NEVJEROJATNA SNIMKA ISLANDSKOG VULKANA: / Dron se približio lavi najbliže dosad i prizori su gotovo nadrealni

Image

Video koji svakako izaziva strahopoštovanje prikazuje rijeku lave koja izlazi iz glavnoga otvora i slijeva se niz vulkan. Složit ćete se, prizor kao iz neke videoigre!

22.3.2021.
20:25
Play ponuda

Nevjerojatne snimke bespilotnih letjelica uhvatile su lavu kako izbija iz vulkana na Islandu, koji je eruptirao prvi put u 6000 godina krajem prošloga tjedna - dok tisuće turista hrle u krater i čak peku hranu preko tekuće magme.

shimmer fallback
shimmer fallback

Bjorn Steinbekk, pilot drona iz Reykjavika, snimio je video u nedjelju u krateru Fagradalsfjall na islandskome poluotoku Reykjanes, gdje je u petak započela erupcija. Otada su gomile pohrlile do vulkana kako bi vidjele ovaj rijedak prirodni fenomen, među kojima je bio i Steinbekk.

U ponedjeljak su posjetitelji primijećeni kako "nazdravljaju" sljezovim kolačićima i hrenovkama preko rastopljene stijene. Video koji svakako izaziva strahopoštovanje prikazuje rijeku lave koja izlazi iz glavnoga otvora i slijeva se niz vulkan. Složit ćete se, prizor kao iz neke videoigre!

Dosad se izlilo oko 300.000 kubika lave

Steinbekk je tada usmjerio svoj dron iznad glavnoga otvora iz kojega je šikljala lava, putujući ravno kroz oblak otopljenih komadića stijene koji prolazeći fijuču pored objektiva kamere. Vulkan se nalazi samo oko 40 kilometara od glavnoga grada Reykjavika, a do njega se može doći nakon 90 minuta pješačenja od najbliže ceste.

"Ovo apsolutno oduzima dah!", izjavio je Ulvar Kari Johannsson, 21-godišnji inženjer koji je nedjelju proveo na mjestu događanja. "Miriše prilično loše. Iznenadile su me sve te nijanse narančaste: puno, puno dublje od onoga što bi se očekivalo", dodao je za AFP.

Užarena lava izbija iz malog stošca u dolini Geldingadalur, nakupljajući se u bazenu i polako se pretvarajući u gustu crnu masu dok se hladi. Prema riječima stručnjaka, do sada se iz zemlje izlilo oko 300.000 kubnih metara lave, iako se erupcija smatra relativno malom i kontroliranom.

shimmer fallback
shimmer fallback

Policija pazi na sigurnost posjetitelja

"Za mene je vrućina ono što me stvarno iznenadilo. Kada smo se približili lavi koja je tekla po tlu, temperatura je porasla za 10-15 stupnjeva, a lica su nam se zarumenjela", ispričala je Emilie Saint-Mleux, francuska studentica na razmjeni na Islandu, koja je na mjesto događanja došla s dvoje prijatelja.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Malo vas podsjeća na ljetni roštilj', našalila se njezina prijateljica Lucille Fernemont. Pristup mjestu bio je blokiran u prvim satima nakon erupcije. Vlasti su tada ukinule blokade cesta, ali i obeshrabrile posjete, ali do subote popodne posjetiteljima je bilo dopušteno prići - pod strogim smjernicama.

"Ovdje smo samo da pazimo na ljude i pratimo da je sve u redu. Gledamo da ljudi ne prilaze preblizu lavi, tražeći od njih da se povuku ako pretjeraju", rekao je Atli Gunnarsson, 45-godišnji policajac, navukavši žuti zaštitni štit s plinskom maskom u ruci, opisuje Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda