NEODOLJIVI SPOJ MEDITERANSKO-FRANCUSKE KUHINJE: / Jelovnik konobe Momento u Petrčanima zadovoljit će i najfinije nepce

Image

Momento se nalazi u samom centru Petrčana, a osim po vrlo ukusnim jelima, ističe se po svojoj terasi koja je u hladu

14.8.2020.
12:44
VOYO logo

Konoba Momento u Petrčanima samo dva mjeseca nakon otvorenja našla se na 1. mjestu restorana u Petrčanima. I to opravdano jer na svom jelovniku sadrži prvoklasne namirnice koje nabavljaju od lokalnih proizvođača i OPG-ova te kuhaju sezonski. U ukusnim jelima uživaju i oni najmlađi jer je za njih napravljen posebni dječji meni.

Konoba se nalazi u samom centru Petrčana, a ističe se po svojoj terasi koja je u hladu te je od sunca dodatno zaštićena ventilatorima koji rashlađuju prostor. Momento se po ponudi jela može okarakterizirati kao mediteransko-francuska konoba, a vodi je Armando Suša, ističe portal Žena.rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Jelovnik konobe vrlo je maštovit i ukusan te nije prenatrpan jelima. Među slasnim delicijama ističu se: gusta riblja juha, carpaccio od brancina, lubenica i pomidor, tartarski biftek, filet brancina s mediteranskim povrćem, odrezak romba na kosti, poširana breskva, limun tortica itd.

Image

Gusta riblja juha

Riblja juha, koju je chef Viktor Vercoustre kreirao po francuskom receptu, radi se od isključivo prvoklasne dubinske ribe s koče: male škarpine, škarpoča, malog kovača, arbuna i lastavice. Jelom dominira bogati okus ribe i svježina komorača, a hrskavi most nalazi se preko cijelog tanjura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most je složen od domaćeg kiselog fermentiranog kruha, a tartar od brancina i rouille, umaka koji se sastoji od maslinovog ulja s krušnim mrvicama, češnjakom, šafranom i kajenskom paprikom.

Image

Carpaccio od brancina

Ovo jelo je blagog, osvježavajućeg okusa. Brancin je mariniran s maslinovim uljem, limetom i apsintom, začinjen koromačem, a osim chillija i agruma, jelo sadrži đumbir. Fileti ribe se tanko režu u trenutku kad se naruči jelo, a u marinadi odstoje samo pet minuta kako se ne bi uništila tekstura ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lubenica i pomidor

Za ovo jelo jako je bitan okus lubenice, je li dovoljna zrela i koliko je slatka pa se radi od isključivo domaće lubenice. Ona se kompresira u vakuum stroju gdje joj se "izvuče" zrak kako bi bila što više mesnata.

Uz nju poslužuju se vinaigrette od salate pomidora, što jelu daje kiselost, uz koju dolazi i domaća tostirana focaccia koja je natopljena u vinaigretteom u kombinaciji sa sitno rezanim slanim inćunima. Na sam vrh dolaze takozvane perlice koje također rade sami od aceta balsamica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tartarski biftek

Ovo jelo začinjeno je skoro po tradicionalnoj recepturi u kojoj se koristi 13 začina i umaka. Uz njega dolazi karamelizirani smeđi maslac s limunom i tostirana domaća focaccia s ružmarinom i maslinovim uljem. Maslac se prži i tako se dobiva tamnija boja i note lješnjaka, a zatim ga se "tuče" s fermentiranim limunom. Tartarski biftek chefa Viktora Vercoustrea specifičan je po tome jer se servira na nula stupnjeva, a meso se reže na kockice. Začinjava se s goveđim temeljcem, pastom od fermentirane rajčice, lukom, kaparama i kiselim krastavcima, peršinom i posebnim dodatkom u obliku ulja bijelog tartufa. Odvojeno na tanjuru dolazi chipotle chill za ljubitelje ljućeg okusa.

Image

Filet brancina s mediteranskim povrćem

Brancin je pečen je par minuta i to samo na strani gdje je koža što mu daje ukusnu hrskavost. Poslužen je s kremom od patlidžana i koromača u maslinovom ulju koji se kuha na laganoj temperaturi da bi se dobila mekoća, a nakon toga se peče na tavi kako bi dobio boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega dolazi srce od luka. Cijeli luk se stavlja u pećnicu, oko njega se stavlja temeljac, a samo srce se još malo peče na tavi. Na ovom šarenom tanjuru nalazi se i tartar salata od tikvica i maslina, komorača i luka.

Image

Odrezak romba na kosti

Odresci romba pečeni na kosti uz konfitirani krumpir u maslinovom ulju s mediteranskim začinima, sitno rezana stabljika i sotirani list blitve, gel od fermentiranog limuna, emulzija prirodne želatine romba i maslinovog ulja, takozvani baskijski umak pil-pil, kombinacija je koja su napravila romba zvijezdom ovog jela s twistom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Poširana breskva

Sladoled od vanilije začinjen kimom, vinaigrette od višanja i hrskavi, prženi bademi daju ovom desertu savršen balans okusa, a svidjet će se svima koji vole voćne, slađe okuse.

Image

Limun tortica

Limun tortica s dugim paprom koji ima note vanilije, krema od limuna, "paljeni" meringue od mente i hrskavi dio od limete uz mali dodatak koromača daju mu svježinu savršenu za završetak jednog odličnog ručka u konobi Momento.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo