Konoba Momento u Petrčanima samo dva mjeseca nakon otvorenja našla se na 1. mjestu restorana u Petrčanima. I to opravdano jer na svom jelovniku sadrži prvoklasne namirnice koje nabavljaju od lokalnih proizvođača i OPG-ova te kuhaju sezonski. U ukusnim jelima uživaju i oni najmlađi jer je za njih napravljen posebni dječji meni.
Konoba se nalazi u samom centru Petrčana, a ističe se po svojoj terasi koja je u hladu te je od sunca dodatno zaštićena ventilatorima koji rashlađuju prostor. Momento se po ponudi jela može okarakterizirati kao mediteransko-francuska konoba, a vodi je Armando Suša, ističe portal Žena.rtl.hr.

Jelovnik konobe vrlo je maštovit i ukusan te nije prenatrpan jelima. Među slasnim delicijama ističu se: gusta riblja juha, carpaccio od brancina, lubenica i pomidor, tartarski biftek, filet brancina s mediteranskim povrćem, odrezak romba na kosti, poširana breskva, limun tortica itd.

Gusta riblja juha
Riblja juha, koju je chef Viktor Vercoustre kreirao po francuskom receptu, radi se od isključivo prvoklasne dubinske ribe s koče: male škarpine, škarpoča, malog kovača, arbuna i lastavice. Jelom dominira bogati okus ribe i svježina komorača, a hrskavi most nalazi se preko cijelog tanjura.
Most je složen od domaćeg kiselog fermentiranog kruha, a tartar od brancina i rouille, umaka koji se sastoji od maslinovog ulja s krušnim mrvicama, češnjakom, šafranom i kajenskom paprikom.

Carpaccio od brancina
Ovo jelo je blagog, osvježavajućeg okusa. Brancin je mariniran s maslinovim uljem, limetom i apsintom, začinjen koromačem, a osim chillija i agruma, jelo sadrži đumbir. Fileti ribe se tanko režu u trenutku kad se naruči jelo, a u marinadi odstoje samo pet minuta kako se ne bi uništila tekstura ribe.

Lubenica i pomidor
Za ovo jelo jako je bitan okus lubenice, je li dovoljna zrela i koliko je slatka pa se radi od isključivo domaće lubenice. Ona se kompresira u vakuum stroju gdje joj se "izvuče" zrak kako bi bila što više mesnata.
Uz nju poslužuju se vinaigrette od salate pomidora, što jelu daje kiselost, uz koju dolazi i domaća tostirana focaccia koja je natopljena u vinaigretteom u kombinaciji sa sitno rezanim slanim inćunima. Na sam vrh dolaze takozvane perlice koje također rade sami od aceta balsamica.

Tartarski biftek
Ovo jelo začinjeno je skoro po tradicionalnoj recepturi u kojoj se koristi 13 začina i umaka. Uz njega dolazi karamelizirani smeđi maslac s limunom i tostirana domaća focaccia s ružmarinom i maslinovim uljem. Maslac se prži i tako se dobiva tamnija boja i note lješnjaka, a zatim ga se "tuče" s fermentiranim limunom. Tartarski biftek chefa Viktora Vercoustrea specifičan je po tome jer se servira na nula stupnjeva, a meso se reže na kockice. Začinjava se s goveđim temeljcem, pastom od fermentirane rajčice, lukom, kaparama i kiselim krastavcima, peršinom i posebnim dodatkom u obliku ulja bijelog tartufa. Odvojeno na tanjuru dolazi chipotle chill za ljubitelje ljućeg okusa.

Filet brancina s mediteranskim povrćem
Brancin je pečen je par minuta i to samo na strani gdje je koža što mu daje ukusnu hrskavost. Poslužen je s kremom od patlidžana i koromača u maslinovom ulju koji se kuha na laganoj temperaturi da bi se dobila mekoća, a nakon toga se peče na tavi kako bi dobio boju.
Uz njega dolazi srce od luka. Cijeli luk se stavlja u pećnicu, oko njega se stavlja temeljac, a samo srce se još malo peče na tavi. Na ovom šarenom tanjuru nalazi se i tartar salata od tikvica i maslina, komorača i luka.

Odrezak romba na kosti
Odresci romba pečeni na kosti uz konfitirani krumpir u maslinovom ulju s mediteranskim začinima, sitno rezana stabljika i sotirani list blitve, gel od fermentiranog limuna, emulzija prirodne želatine romba i maslinovog ulja, takozvani baskijski umak pil-pil, kombinacija je koja su napravila romba zvijezdom ovog jela s twistom.

Poširana breskva
Sladoled od vanilije začinjen kimom, vinaigrette od višanja i hrskavi, prženi bademi daju ovom desertu savršen balans okusa, a svidjet će se svima koji vole voćne, slađe okuse.

Limun tortica
Limun tortica s dugim paprom koji ima note vanilije, krema od limuna, "paljeni" meringue od mente i hrskavi dio od limete uz mali dodatak koromača daju mu svježinu savršenu za završetak jednog odličnog ručka u konobi Momento.