NEOBIČNE NAVIKE POMOĆU KOJIH JE STEVE JOBS IZGRADIO APPLE: / Nije se tuširao, izbjegavao je velike sastanke i koristio LSD

Ekscentrični Jobs nije došao do uspjeha tako što se slijepo pridržavao pravila, već je stvarao svoja

3.2.2021.
10:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo je 10 godina prošlo od smrti Stevea Jobsa, genijalnog inovatora i suosnivača Applea, a njegov život i dalje ne prestaje fascinirati milijune ljudi.

Njegova nekadašnja asistentica Naz Beheshti tvrdi da direktori tehnoloških giganata i dalje nastoje oponašati njegove nekonvencionalne navike i metode, u nadi da će im one donijeti uspjeh kakav je on postigao s Appleom i Pixarom.

Jobs je bio poznat po istraživanju alternativnih životnih stilova. Putovao je u Indiju kako bi učio od budističkih redovnika i postio bi danima. "Steve je znao da se treba pobrinuti za sebe kako bi sačuvao energiju i fokus koji mu je trebao da Apple dosegne onu razinu koju je dosegao", rekla je Beheshti za NY Post.

Što ambiociozni inovatori mogu naučiti od njega?

Jobs je vjerovao da njegovo vegetarijanstvo može eliminirati potrebu za tuširanjem, no zaista nema razloga da se itko pridržava toga. Srećom, njegove druge zdrave navike bile su nešto povoljnije po okolinu.

Angažirao je osobnog trenera s kojim je trenirao tri puta tjedno, a tijekom radnog dana bi šetao ili trčao.

Sastanci u hodu i halucinogene droge

Beheshti, koja je bila uz Jobsa 2000. godine dok je razvijao iPod, tvrdi da je izbjegavao velike sastanke te da je preferirao sastanke jedan na jedan ili one u hodu. "Volio je hodati i razgovarati ili se naći u prirodi i na pikniku", kaže njegova bivša asistentica. Uvjerena je da hodanjem htio potaknuti kreativne sokove i produktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od Jobsa je naučila i da snima audio zapise sa sastanaka kako ne bi zaboravila što je bilo rečeno i koje su odluke donesene.

Prema Beheshti, meditacija je bila još jedan ključ uspjeha velikog inovatora. "Meditirao je svakoga jutra 15 minuta, što mu je bilo iznimno bitno", istaknula je. Dodaje i da je koristio halucinogene droge poput LSD-ja.

Čak je suosnivač jedne od najvećih tehnoloških tvrtki pazio da ne provodi previše vremena na uređajima. "Puno ljudi ga je pokušavalo kontaktirati u svako doba dana", kaže njegova bivša asistentica. Ako mu je mobitel bio isključen znala je da se igra sa svojim "igračkama" ili prototipima novih Appleovih proizvoda.

"Isključivanjem mobitela bio bi potpuno prisutan u trenutku, usredotočen i angažiran, dok je uživao u igranju s novim gadgetima", dodala je.

Štedio je vrijeme i na biranju odjeće jer imao svoju 'uniformu' koja se sastojala od Levi's traperica, crne dolčevite i New Balance tenisica. "Bio je na tragu nečega kada nije htio tratiti vrijeme na odjeću i držeći se svoga zaštitnog looka", zaključila je Beheshti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali