Neki nas mirisi uvijek podsjete na bolja vremena, a to je sada i znanstveno dokazano

Image
Foto: instagram, clara

Miris te može podsjetiti na djetinjstvo ili na neka loša vremena

30.12.2017.
15:00
instagram, clara
Play logo

Baš kao što nas neki parfem podsjeti na drugo razdoblje u životu kad smo ga nosili, tak nas i miris određenih kolačića podsjeti na Božić ili pak djetinjstvo. Neke stvari pamtimo po prizorima, a neke po mirisima. Bustle donosi koji su razlozi tome i vrlo su logični.

Za sve je kriv naš mozak

shimmer fallback
shimmer fallback

Znanost kaže kako do povezanosti mirisa i nostalgije dolazi zbog toga što naš mozak pamti određene stvari upravo po mirisu i onda nas miris podsjeti na neka druga vremena jer je spremljen u dugoročno pamćenje. Upravo nas zato toliko miris podsjeća na druge stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Veza između mirisa i nostalgije je toliko jaka da te može natjerati da kupiš neku stvar koju inače ne bi kupila, ali si zbog mirisa razdragana i popustljiva. Za sve ja kriv naš mozak koji se vezao uz određeni miris i koji onda utječe na tvoje emocije.

Mirisi nas najčešće vraćaju u djetinjstvo. Istraživanja su pokazala kako se mladi, ali i stariji ljudi lakše prisjete nekih uspomena ukoliko ih na njih podsjeti miris. S druge strane, postoje i mirisi koji nas, na primjer podsjećaju na prekid s bivšim partnerom, kao i oni koji izazivaju migrenu jer su povezani s negativnim iskustvima.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo