Nedovoljna izloženost sunčevoj svjetlosti mogla bi povećati rizik od raka, pokazali su rezultati novog istraživanja. To se posebice odnos na starije dobne skupine koje imaju veliki rizik od obolijevanja od kolorektalnog karcinoma ako izbjegavaju izloženost UVB zrakama, piše The Sun.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Diegu istraživali su povezanost između razine UVB svjetlosti u 2017. godini i stope raka za različite zemlje i dobne skupine u 2018. godini. Koristili su podatke iz 186 zemalja i svoja su otkrića objavili u časopisu BMC Public Health.

Stručnjaci su otkrili da niža razina izloženosti UVB zrakama može smanjiti razinu vitamina D. Njegova niska razina u organizmu već je ranije bila povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Posebice su ugrožene osobe starije od 45 godina. U spomenutoj studiji u obzir su uzeti i čimbenici poput pigmentacije kože, očekivanog životnog vijeka i pušenja.

Prirodno stvaranje vitamina D

"Iako su ovo još uvijek preliminarni dokazi, čini se da osobito starije osobe mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva ako u organizmu povećaju razinu D vitamina", rekao je koautor studije Raphael Cuomo.

Izloženost suncu ne samo da vam može pomoći da spriječite rak, već može imati i druge dobrobiti za zdravlje. No, morate pripaziti da ne dobijete rak kože. Redovita izloženost UVB zrakama može poboljšati raspoloženje, pomoći vam da bolje spavate te ojačati vaše kosti.

Izlaganje suncu pomaže tijelu da prirodno stvori vitamin D jer se iz hrane dobije u vrlo malim količinama. On može smanjiti depresiju i ojačati imunološki sustav. A ako ga nemate dovoljno u organizmu, možete patiti od kroničnog umora, gubitka kose i bolova u mišićima.

Kada ste na suncu, budite oprezni. Nanesite odgovarajuću kremu za sunčanje, pijte puno tekućine i nosite kapu.