Napravila ono što nitko nije: Lijepa Sarajka prva je žena koja je s hidžabom na glavi istrčala maraton u Europi

Iako za sebe kaže da je malo ozbiljniji rekreativac, pažnju javnosti privukla je upravo maramom na glavi

17.5.2017.
13:00
Twitter, Nudžejma Softić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvadesetdevetogodišnja Sarajka Nudžejma Softić prva je žena u Europi koja je s hidžabom na glavi istrčala maraton, ponosno držeći BiH zastavu u ruci. Iako za sebe kaže da je malo ozbiljniji rekreativac, pažnju javnosti privukla je upravo maramom na glavi.

U Banja Luci je trpjela uvrede

"Što se tiče zastave Bosne i Hercegovine, nosim je na svaku svoju utrku, Ne financira me država, a i ne bi trebala plaćati moje hobije, jer sam rekreativac i ne postižem značajne sportske rezultate. Uživam u trčanju i volim svoju domovinu te je nošenje zastave isključivo izraz moje ljubavi, ispričala je Nudžejma za srpski Blic.

Hidžab na glavi ove godine nije izazvao nikakve negativne komentare niti dobacivanja, za razliku od prošlogodišnjeg maratona u Banja Luci kada je trpila uvrede i psovke. Jedan trkač je zbog toga počeo trčati pored nje kako joj ne bi bilo neugodno.

"Ove godine zastavu sam nosila jer želim da to postane normalno. Nosila sam službenu zastavu pod kojom nitko nikom ni šamar nije opalio, kamoli što veće. I nije bilo dobacivanja. Nije bilo ni čudnih pogleda, bilo mi je sjajno i zahvaljujem se Banja Luci. Drago mi je da se stvari mijenjaju na bolje i da su sve tiši oni koji potiču svađe, a glasniji oni koji cijene i poštuju jedni druge bez obzira na nacionalni, vjerski, seksualni ili bilo koji drugi izbor", poručila je Nudžejma.

Lijepa Sarajka inače je lektorica, a donedavno se bavila i trbušnim plesom. No, otkako je 2015. počela trčati, osjetila je da je upravo to čini sretnom i zadovoljnom. "Postala sam malo ozbiljniji rekreativac te sam negdje u godinu i pol istrčala 21 trku, od čega tri puna maratona ili 42,2 kilometra trčanja" dodaje Nudžejma.

Svima je velika motivacija i potiče ljude da se pokrenu

Najveću podršku dobila je u Beogradu, gdje je privlačila poglede, a mladići su je tijekom utrke prosili. Zbog crvene marame prozvali su je Crvenkapicom i Bubamarom, a kaže da su je nudili i burekom sa špinatom, na što im je ona odgovorila da je pravi burek samo s mesom.

Nudžejma ističe kako je izrazito sretna što predstavlja motivaciju drugim ljudima, pogotovo ženama: "Posebno mi je drago što se žene pokreću, što im partneri, deca i ostale okolnosti više nisu izgovori da naprave nešto korisno za sebe."

Osim trčanja trenira i plivanje kako bi se priključila triatlonu. "Prijavila sam se na “Half Ironman 70.3” triatlon u kolovozu i na “Full Ironman” triatlon sljedeće godine, a ako ga završim, bit ću prva žena s maramom na svijetu koja je to napravila. O svemu tome se snima i dokumentarni film, a o tome ćemo razgovarati kad bude završen", rekla je ponosna i nasmijana Nudžejma.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali